1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymppi kukkarossa riittää – kotimaan kaupungeista löytyy halpaa huvia matkailijalle

Kaupunkilomailu ei välttämättä vaadi pulleaa lompakkoa. Kokosimme paristakymmenestä suomalaiskaupungista kohteita, joihin pääsee kymmenellä eurolla. Mukana on uusia kohteita ja vähemmälle huomiolle jääneitä helmiä.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä käveleee Vallisaaressa Helsingissä.
Helsingin Vallisaaren rikkaassa luonnossa riittää tutkittavaa.Kalle Kaitala / Visit Helsinki

Vaikka rahat olisivat vähissä, matkailijalle löytyy kotimaan kaupungeista tuoretta nähtävää ja vanhempia helmiä. Kokosimme 19 kaupungista kohteita, joihin pääsy maksaa enintään kympin. Hinnat ovat aikuisten pääsylippuja. Kaupungit ovat listassa alueittain.

Eteläinen Suomi – joogaa konepajalla, uintia hyppyrimäen juurella

Helsinki

Tänä vuonna yleisölle avatun Vallisaaren kasveja, eläimiä ja historiaa voi tutkia omin päin tai opastetulla kierroksella. Omien eväiden syömiseen on piknikpaikkoja. Edestakainen vesibussi 7 euroa. (Vesibussi Kauppatorilta)

Keltaisen kaupunkipyörän selässä voi fillaroida pitkin Helsinkiä. Matkailija voi aloittaa maksupäätteelliseltä pyöräasemalta. 5 eurolla saa ajella yhden päivän, puoli tuntia kerrallaan. (Kaupunkipyörän saa esimerkiksi Rautatientorilta)

Konepajan Brunossa vanhassa teollisuusmiljöössä on tarjolla ilmaiseksi tai edullisesti esimerkiksi joogaa, taidetta, livemusiikkia, ruokaa ja kirppari. Tapahtumia on keskiviikkoiltaisin ja viikonloppuisin. (Aleksis Kiven Katu 17 A)

Leninin patsas ja julisteita Lenin museossa.
Tampereen Lenin-museo.Marko Melto / Yle

Tampere

Täysin uusittu Lenin-museo esittelee Suomen ja Neuvostoliiton suhteet kriittisesti. Museo on sekä hauska että vakava. 8 euroa. (Hämeenpuisto 28)

Suomalaista kansallismaisemaa parhaimmillaan voi ihailla 2 eurolla Pyynikin näkötornista (Näkötornintie 20). Idyllisessä Pispalassa voi vaikkapa pistäytyä kylpemään perinteikkäässä Rajaportin saunassa, päivästä riippuen 6–10 eurolla. (Pispalan valtatie 9)

Hatanpään arboretumin kolmeen puistoon on vapaa pääsy. Arboretumin todellinen helmi on ruusutarha. (Hatanpään puistokuja)

Turku

Kupittaan Seikkailupuistosta löytyy lapsille niin lintutarha, vuohia, liikennepuisto, taidetyöpajoja kuin kiipeilypaikka. Seikkailupuisto on pääosin ilmainen. (Kupittaankatu 2)

Pieni maanalainen Pyhän Hengen kappeli on tuntematon monille turkulaisillekin. Pyhän Hengen kirkon raunioissa sijaitsevaan kappeliin on haudattu lukuisia vainajia. Ei pääsymaksua. (Linnankatu 3)

Jättimäinen, 25-metrinen Päivänkakkara-veistos kuvaa äärimmäisen tarkasti aitoa kukkaa. Suomen Joutsenen läheltä löytyvän jättikukan varrella voi istahtaa tai kiipeillä. (Linnankatu 72)

Historiallinen DC2-lentokone Hanssin-Jukka.
Museokone Hanssin-Jukka on esillä Hämeenlinnassa.Jussi Lindroos / Yle

Hämeenlinna

Uudessa Museo Skogsterissa historia tulee lähelle ilman pönötystä. Tässä museossa on lööppejä, lämmintä huumoria ja tilaa olohuoneoleiluun. Vapaa pääsy. (Raatihuoneenkatu 8)

Sibeliuksenpuistossa voi istua soivilla penkeillä. Osa puiston penkeistä soittaa Sibeliuksen Puusarjan pianosävellyksiä. (Sibeliuksenkadun ja Birger Jaarlin kadun kulma)

Museokone Hanssin-Jukka on näytillä Kauppakeskus Tuulosen yhteydessä olevassa esittelytilassa. Douglas DC-2-kuljetuskone oli Suomen ilmavoimien käytössä vuosina 1940–1955 ja toimi aikanaan myös kahviona. Vapaaehtoinen maksu. (Tuulosentie 1)

Kouvola

Suomen ensimmäinen Rakkauspuisto Kouvolan Vuohijärvellä on avattu tänä kesänä. Tässä virallisessa kohtauspaikassa voivat nähdä toisensa esimerkiksi netissä tavanneet parit. (Näkkimistöntie 1, Vuohijärvi)

Taideruukissa, sata vuotta vanhassa varastorakennuksessa, on taiteilijoiden työpajoja, kirppari ja käsityömyyntiä. (Kyminväylä 2, Kuusankoski)

Ilmainen Jättömaa-festivaali järjestetään 23.-24.7. Poikkitaiteellisiin festareihin kuuluu musiikkia, performanssitaidetta, runoutta, melkeinpä mitä vain. (Tykkitien päässä)

Lahti

Lahden Maauimalassa voi polskutella hyppyrimäen alastulorinteessä. 5,50 euroa. (Salpausselänkatu 8)

Yli-Marolan kotieläinpihalla lapset pääsevät rapsuttelemaan eläimiä. Viereisessä Launeen perhepuistossa houkuttelevat muun muassa isot liukumäet. (Neljänkaivonkatu 47 ja Kaarikatu 26)

Puolen tunnin ajomatkan päässä Lahdesta on Heinolan lintutarha, jossa hoidetaan loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja. Lintutarhassa näkee myös lemmikkikyyhkyjä ja papukaijoja. Ei pääsymaksua. (A.F. Aironkatu 3, Heinola)

Läntinen Suomi – vanhankaupungin tunnelmaa, vanhainkoti eläimille

Merenkurkun maailmanperintokohde Kvarken.
Kaunis Merenkurkku on maailmanperintökohde.Anna Wikman / Yle

Vaasa

Vaasan reissulla kannattaa lähteä Merenkurkkuun. Merenkurkun saaristo ja Korkea rannikko ovat Suomen ainoita luontokohteita UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Hyvä paikka Merenkurkun kokemiseen on Mustasaaren Svedjehamn. (Svedjehamn, Mustasaari)

Onkilahden toimintapuisto on iso leikki-, peli- ja kuntoilualue Onkilahden rannalla. (Järvikadun ja Pitkänlahdenkadun risteyksen läheinen puistoalue)

Edvininpolku on ulkoilualue, josta löytyy ITE-taidetta sekä leikkipuisto. (Lystitie 42)

Kokkola

Katunäkymää Kokkolasta vanhastakaupungista eli Neristanista.
Kokkolan vanhakaupunki NeristanRaila Paavola / Yle

Kokkolan ihastuttava vanhakaupunki eli Neristan on yksi Suomen arvokkaimmista vanhoista puukaupunkialueista. Sen ruutuasemakaava on 1600-luvulta. (Lähes keskustassa)

Uintikeskus VesiVeijari on 30 asteen sisälämpötilallaan lähes kylpylämäinen paikka, jossa pääsee kesäisin lisäksi ulkoaltaisiin ja vesiliukumäkeen. 6 euroa. (Kaarlelankatu 55)

Tutustumisen arvoisia ovat myös Vattajanniemen ja Ohtakarin rannat sekä Ohtakarin kalastajakylä. Vattaja on Pohjois-Euroopan laajin yhtenäinen rantahietikko. (Kokkolan Lohtaja)

Seinäjoki

Seinäjoen Ylistarossa voi vierailla Eläinten vanhainkodissa. Eläimet asuvat entisöidyssä pohjalaisessa pihapiirissä, taiteilijakoti Wanhan Markin piharakennuksissa. Pihamaksu 5 euroa. (Kylänpääntie 114, Ylistaro)

Seinäjoen esteettömän kuntoreitin varrelta löytyy uimapaikka, metsälampi, kota, laavu ja korsu. Reitistön koko pituus on 4,5 kilometriä. (Jouppilanvuorentie, Kyrkösjärven ranta)

Seinäjoen lähellä Kauhavalla voi seurata perinteikästä puukontekoa sekä katsella puukkomalleja Iisakki Järvenpään puukkotehtaalla. Ilmainen. (Passinraitti 32, Kauhava)

Jyväskylä

Jyväskylän Huhtasuon lähiliikuntapuisto.
Jyväskylän Huhtasuon lähiliikuntapuistossa voivat liikkua kaikenikäiset.Merja Huovelin/ Jyväskylän kaupunki

Viime syksynä avatussa Huhtasuon lähiliikuntapuistossa on kaikenikäisille sopiva ulkokuntosali, parkourpuisto, leikkipuisto, uimaranta sekä frisbeegolf-rata. Ilmainen. (Suluntie 18 A)

Jyväskylän maamerkki Vesilinna kohoaa Harjun laella. Vesilinnan uumenista löytyy maksuton Keski-Suomen luontomuseo. (Ihantolantie 5)

Suomen Ilmavoimamuseo esittelee 8 euron hintaan suomalaista ilmailuhistoriaa. Esillä on Suomen ilmavoimien käyttämiä lentokoneita, lentokonemoottoreita ja varusteita. (Tikkakoskentie 125)

Pori

Porin maauimalassa voi nauttia uinnin lisäksi arkkitehtuurista. Vuonna 1957 avatun funkisuimalan on piirtänyt Yrjö Lindegren. Lippu 4,60 euroa. (Metsämiehenkatu 8)

Rosenlew-museo esittelee perinteikkään, monialaisen Rosenlew-yhtiön historiaa ja tuotantoa. (Kuninkaanlahdenkatu 14)

Pelle Hermannin puistosta Porin Kirjurinluodolta löytyy lapsille hyvin monenlaista puuhaa. Kirjurinluodolla on myös uimaranta. (Pelle-Hermanninpolku)

Itäinen Suomi – legendaarisia valokuvia, rauniokäytäviä

Kuopion Pikku Pietarin torikuja.
14-vuotias Eemeli Lyyra on Pikku Pietarina Kuopion torikujalla.Sakari Partanen / Yle

Kuopio

Pikku Pietarin Torikujalla, Kuopion torin tuntumassa, voi kuljeskella tunnelmallisessa vanhan ajan miljöössä. Kujalla on kahvila ja pieniä käsityöpuoteja. (Hantsalankatu 24)

VB-valokuvakeskus tarjoilee laadukkaita näyttelyitä. Tänä kesänä esillä on muun muassa yli sadan vuoden takaisia Edward S. Curtisin kuvia Pohjois-Amerikan intiaaneista. 8 euroa. (Kuninkaankatu 14-16)

Luonnonkaunis ranta- ja puistoalue Väinölänniemi löytyy kävelymatkan päästä Kuopion keskustasta. (Väinölänniemi)

Joensuu

Joensuun Carelicum-keskuksen Mukulakatu.
Carelicumin Mukulakatu JoensuussaKrista Holappa / Yle

Kulttuuri- ja matkailukeskus Carelicumin Mukulakadulla on hauskaa puuhailua lapsille. Samassa keskuksessa toimivassa Pohjois-Karjalan museossa voi tutustua alueen kulttuuriin. Koko museo 5 euroa. (Koskikatu 5)

Vanhaa joensuulaista puutalokorttelimiljöötä voi nähdä Taitokorttelissa. Korttelissa voi myös ruokailla ja tehdä ostoksia pikkuputiikeissa. (Koskikatu 1)

Joensuun bunkkerimuseossa voi tutustua ilmaiseksi talvisodan jälkeen rakennettuihin bunkkereihin, Salpalinjan linnoitusrakenteisiin ja aseisiin. (Virrantaus 7)

Lappeenranta

Hämmäauteensuon luonnonsuojelualueella on retkeilijöille puolentoista kilometrin pituinen polku. Pitkospuut myötäilevät rauhoitusalueen reunaa ja palaavat takaisin lähtöpaikkaan suon laidassa olevaa polkua pitkin. (Vainikkalantien varrella, 8 kilometriä Lappeenrannan keskustasta etelään)

Myllysaaren alueella noin kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta on kaksi hiekkarantaa, uimala hyppytorneineen, leikkipuisto ja paljon liikuntamahdollisuuksia. Rantasaunassa voi kylpeä 6,5 eurolla. (Ainonkatu)

Ilmaisessa Lasten liikennekaupungissa lapset pääsevät opettelemaan liikennesääntöjä polkuautoilla ohjaajan opastuksella. (Valtakatu)

Kajaanin linnarauniot.
Kajaanin linnan raunio on keskellä kaupunkia.Julia Sieppi / Yle

Kajaani

Maailman pohjoisimman kivilinnan rauniot löytyvät Kajaanista. Käytävien tutkiminen on mielenkiintoista kaikenikäisille. Raunion edusta on perinteinen piknikpaikka. Ilmainen. (Linnankatu 27)

Eino Leino -talossa on Lönnrot- ja Leino -näyttelyt, kahvio sekä Paltaniemen teatteri. Vapaaehtoinen maksu. (Sutelantie 28, Paltaniemi)

Riihipiha-museossa Vuolijoella on esillä vanhaa kainuulaisen maaseudun talonpoikaiselämää. Museossa on vanhoja rakennuksia, tuhansia esineitä ja kesäkahvila. Omatoimikierros 3 euroa. (Kuusirannantie 67, Vuolijoki)

Pohjoinen Suomi – Joulupukin uusi konttori, golfia rajan yli

Kemin sarjakuvakeskuksen näyttely.
Kemin sarjakuvakeskusLaura Valta / Yle

Kemi

Kemin sarjakuvakeskus vie kaikenikäiset kiehtovasti sarjakuvien maailmaan. Pysyvässä näyttelyssä on esimerkiksi yli neljäkymmentä sarjakuvahahmon patsasta sekä Ankkalinnan katumaisemaa. 5 euroa. (Valtakatu 22)

Joulupukin Satamakonttori avattiin Kemin Sisäsatamaan kesäkuussa. Joulupukin juttusille pääsee iltapäivisin torstaista lauantaihin. Ei pääsymaksua. (Luulajantie 6)

Kemin Jalokivigalleriassa on Euroopan suurin jalokivikokoelma, noin kolmetuhatta koru- ja jalokiveä eri puolilta maapalloa. 9 euroa. (Kauppakatu 29)

Oulu

Hiekkarannastaan tunnettu Nallikarin uimaranta on sekä paikallisten että norjalaisten turistien suosikkikohde. Tämä Pohjoisen Riviera on neljän kilometrin päässä Oulun keskustasta. (Nallikarinranta)

Tuiran uimarannan tuntumassa voi nauttia löylyistä saunalautalla, joka lipuu Oulujoen laineilla. Kesäsaunaan pääsee kylpemään 5 eurolla. (Koskitie 58)

Kivikauden elämää esittelevä Kierikkikeskus Oulun Yli-Iissä houkuttelee erikoistapahtumiinsa alan harrastajia ympäri maailmaa. Perusnäyttelyn hinta on 8 euroa, yleisökaivaukset ja heinäkuun lopun Muinaismarkkinat maksavat erikseen. (Pahkalantie 447, Yli-Ii)

Tornio

Kauniin maiseman perässä kannattaa ajaa Kukkolankoskelle. Kosken yli avautuu näköala Ruotsin rannalle. (Torniosta 15 km pohjoiseen Kilpisjärventietä E8).

Golfia voi pelata Suomen ja Ruotsin rajan yli. Tornio Golfissa pelaaminen on kesällä mahdollista aina kun on valoisaa. PAR-3 10 euroa. (Näräntie 1)

Maksuttomassa Tornion Arboretum-puistossa on muun muassa yrtti-, ruusu- sekä kivikkotarha. (Kallioputaankatu 10)

Tiedekeskus Pilke Rovaniemellä.
Tiedekeskus Pilke RovaniemelläMatias Kaipio / Yle

Rovaniemi

Tiedekeskus Pilkkeessä voi tutustua pohjoisiin metsiin itse tekemällä ja kaikkia aisteja käyttäen. Museo toimii ekologisessa puurakennuksessa. 7 euroa. (Ounasjoentie 6)

Kulttuuritalo Korundissa on tänä kesänä esillä on muun muassa Reidar Särestöniemen arktisia maisemia. 8 euroa. (Lapinkävijäntie 4)

Lapin metsämuseo kertoo savotta- ja uittotöistä sekä metsätöiden muutoksesta. 5 euroa. (Metsämuseontie 7)

Matkavinkkejä ovat koonneet Ylen aluetoimitukset.

Lue seuraavaksi