1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmianto

Ruohonen-Lerner: Ilmiantajia pitäisi suojella ja palkita – ei syyttää ja tuomita

Väärinkäytöksiä paljastavia ilmiantajia pitäisi suojella ja palkita - ei syyttää ja tuomita. Yksi tehokas tapa suojella heitä on tarjota mahdollisuus nimettömään ilmiantoon. Pelkästään tieto siitä, että henkilökunta voi ilmoittaa kaikissa työpaikoissa väärinkäytöksistä eteenpäin, hillitsee korruptiota. Tämä olisi helppo ja halpa tapa ennaltaehkäistä rikoksia, kirjoittaa europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner kolumnissaan Yle Rovaniemelle.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner. Kuva: Yle

Euroopan parlamentissa on keskusteltu tämän viikon tiistaina erittäin tärkeästä Taxe 2 - veromietinnöstä. Parlamentissa on tapana, että ennen äänestyksiä keskustelemme täysistunnossa mietinnöstä ja sen sisällöstä. Seuraavana päivänä mietinnön kymmenistä tai joskus sadoista yksityiskohdista äänestetään ja äänetetään.

Tänään, keskiviikkona Taxe 2 mietinnöstä sitten äänestettiin noin 120 kertaa. Harva on selvillä äänestyksen aikana siitä, minkä näköiseksi mietintö lopulta muodostuu. Niin monimutkaisia ja pitkiä yksittäiset muutosesitykset usein ovat.

Loppuäänestyksessä äänestetään koko mietinnön hylkäämisestä tai hyväksymisestä. Parlamentin selkeä enemmistö, 514 europarlamentaarikkoa äänesti mietinnön puolesta, 68 vastaan ja 125 tyhjää. Minä äänestin veromietinnön puolesta, sillä olen tiedostanut Taxe2-valiokunnassa kansainvälisen veronkierron  aiheuttamat suuret ongelmat koko julkiselle taloudelle, kun niin monen suuryrityksen verot jäävät maksamatta ja muiden taakaksi.

Suuryritysten salaiset verosopimukset

Taxe 2 - mietinnön tavoitteena on löytää keinot, joilla voimme hillitä kansainvälisten yritysten veronkiertoa. Kansainvälisten yritysten korkovähennysten rajoittaminen on yksi tehokkaimmista keinoista puuttua veronkiertoon. Toivon, että kansallisella ja kansainvälisellä tasolla pääsemme tähän tavoitteeseen.

Ainakin Euroopan parlamentissa vallitsee varsin suuri yksimielisyys siitä, että verot on maksettava siihen maahan, jossa yrityksen tulos on tehty ja veronkierron mahdollistavia porsaanreikiä on tukittava.

Taxe2-valiokuntaa ja sen laatimaa laajaa veromietintöä ei olisi ilman väärinkäytösten paljastajia.

Suuren tilintarkastusyhtiön työntekijän Antoine Deltourin rehellisyyden ja rohkeuden johdosta saimme kuulla Luxemburgin ja kansainvälisten suuryritysten salaisista verosopimuksista. Jos ilmiantajia ei olisi, saisi kansainvälisten suuryritysten veroporsastelu jatkua entisellään. Veronkierrossa ovat kunnostautuneet esimerkiksi Ikea, Starbucks, McDonalds, Mehiläinen ja monet muut.

Miten me sitten kohtelemme näitä ilmiantajia?

Kilpailupoliittisesti on täysin kestämätöntä, että pienet ja keskisuuret yritykset maksavat myös pahimpien kilpailijoiden puolesta niille kuuluvat verot. Onneksi tanskalainen kilpailukomissaari Vestager on ottanut asian hoitaakseen ja käynyt konkreettisiin kilpailua vääristäviin verokäytäntöihin käsiksi.

Miten me sitten kohtelemme näitä ilmiantajia? Esimerkiksi ranskalainen Deltour tuomittiin viime viikolla vuodeksi ehdolliseen vankeusrangaistukseen luxemburgilaisessa oikeudessa. Hän oli kertonut toimittajille tilintarkastustoimisto-työnantajansa osallisuudesta asiakkaidensa veronkierron suunnitteluun.

Väärinkäytöksiä paljastavia ilmiantajia pitäisi suojella ja palkita – ei syyttää ja tuomita. Yksi tehokas tapa suojella heitä on tarjota mahdollisuus nimettömään ilmiantoon.

On esitetty sähköisen kanavan luomista

Pelkästään tieto siitä, että henkilökunta voi ilmoittaa kaikissa työpaikoissa väärinkäytöksistä eteenpäin, hillitsee korruptiota. Tämä olisi helppo ja halpa tapa ennaltaehkäistä rikoksia.

Suomen oikeusministeriössä on valmistunut kesäkuun puolivälissä työryhmän raportti, jossa esitetään nimetöntä tai luottamuksellista ilmoittamismenettelyä työpaikalla havaituista korruptioepäilyistä. On esitetty myös sähköisen kanavan luomista, mikä varmasti madaltaisi huomattavasti ilmoittamiskynnystä.

Toivottavasti saamme nopeasti aikaiseksi lainsäädäntöä, joka suojelee yhteistä hyvää edistäviä ilmiantajia ja rankaisee ankarasti veronkiertoon  syyllistyneitä yrityksiä.

Pirkko Ruohonen-Lerner, Perussuomalaiset, Euroopan konservatiivit ja reformistit