1. yle.fi
  2. Uutiset

Autiotalo saanut rapistua 30 vuotta tien vieressä – kunta: "Meillä on kai dinosauruksen hermot"

Virolahti on pattitilanteessa talonrötiskön kanssa, joka nököttää näkyvällä paikalla tienvarressa. Asumaton talo on saanut rapistua paikoillaan vuosikymmenten ajan, koska omistajaa ei ole löytynyt.

Kotimaan uutiset
Luhistumassa oleva autio omakotitalo.
Tämä autiotalo löytyy Museotien varrelta Virolahdelta. Minna Heikura / Yle

Ravijoella Museotien varrella puiden katveessa on tyhjentynyt talo, joka on päivänsä nähnyt. Se on seissyt asumattomana ainakin 30 vuotta: yläkerta oli romahtanut jo 80-luvun alkupuolella.

Puolitoistakerroksinen talo on vuosikymmenten aikana rapistunut asuinkelvottomaksi. Pystyssä on käytännössä enää pari seinää, nekin hyvin heikosti. Rötiskö näyttää lähinnä teatterin kulissilta.

– Katto on ruvennut vuotamaan, rakenteet ovat lahonneet ja pudonneet alas, kuvailee Virolahden rakennustarkastaja Risto Poikolainen.

Autiotalo on herättänyt kunnan rakennusvalvonnan kiinnostuksen.

– Talon omistaja ei ole tiedossa, mutta maanomistaja on. Maanomistaja on ilmoittanut meille, että meidän pitäisi löytää varsinainen omistaja, naurahtaa Poikolainen.

Poikolainen arvelee, että kohteen maanomistajan kanssa asiaan palataan vielä.

Kunnossapitovelvoite ei kiinnosta kaikkia

Tyhjentyneitä taloja on Suomessa entistä enemmän.

Myös Virolahden rakennusvalvonnassa autiotalot ovat tuttu ilmiö. Vaikka lain mukaan kiinteistön omistajalla on kunnossapitovelvoite, niin kaikki eivät siitä piittaa.

– Saattaa olla esimerkiksi perintökohteessa kuusi tai seitsemäkin osakasta, eikä löydy sitä, joka ottaa vastuulleen ja alkaa viedä asiaa eteenpäin, sanoo rakennustarkastaja Risto Poikolainen.

Rakennusvalvonta pyytää repsottavista ja tyhjillään olevista kohteista aluksi selvityksen, mitä asiakas aikoo tehdä. Jos mitään konkreettista ei tapahdu määräajassa, niin rakennuslautakunta voi päättää pakkokeinojen kuten esimerkiksi uhkasakon käytöstä.

Uhkasakkoa Virolahdella ei ole toistaiseksi käytetty autiotalojen kohdalla.

Dinosauruksen hermot

Virolahden rakennustarkastaja Risto Poikolainen on törmännyt monenlaisiin tarinoihin selvittäessään tyhjien talojen taustoja ja tulevaisuuden kunnostamissuunnitelmia.

Joskus näkee, että omistajat pelaavat aikaa.

Risto Poikolainen

– Joskus näkee, että omistajat pelaavat aikaa. Joskus tämä selvitystyö turhauttaa. On puhuttu lehmän hermoista, mutta olisiko täällä sitten dinosauruksen hermot, naurahtaa Poikolainen, kun häneltä kysyy hermojen menettämisestä.

Perusohje kiinteistönomistajalle on tarkastajan mukaan kuitenkin yksinkertainen.

– Jos omistaa jonkun, niin pitää kunnossa. Jos ei, niin myy pois.

Lue seuraavaksi