1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. voimanosto

Voima ei näy lihaksen koossa: Pippurinen Susanna punnertaa penkistä 118 kiloa rautaa

Vasta 18-vuotias sipoolainen Susanna Törrönen on kulkenut voitosta voittoon voimanoston kansainvälisissä kilpailuissa. Harjoituksissa hän on nostanut penkistä runsaat sata kiloa.

Voimanostossa lihasten koolla ei ole niin merkitystä, vaan sillä, kuinka paljon voimaa siinä lihaksessa on, Susanna Törrönen sanoo. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Pieni mutta pippurinen. Tällainen sanapari tulee väkisinkin mieleen, kun katsoo 18-vuotiasta Susanna Törröstä. Pituutta on 164 senttiä ja painoa alle 72 kiloa, mutta 110 kilon painot nousevat penkiltä kohtalaisen helpon näköisesti.

Törrösen alkuvuotta voi hyvällä syyllä sanoa menestyksekkääksi. Maaliskuussa tuli voimanoston EM-kultaa Viron Tartossa, toukokuussa MM-kultaa penkkipunnerruksessa Etelä-Afrikassa ja kesäkuussa MM-kultaa Teksasissa voimanostossa.

– Jokaisessa kisassa olen parantanut penkissä maailmanennätystä, Teksasissa peräti kolmeen kertaan, 72-kiloisten sarjassa kisaava Törrönen kertoo.

Kaikki alkoi yleisurheilusta

18-vuotiaan sipoolaisen tie voimanostajaksi sai alkunsa yleisurheilukentiltä. Törrösen viisi vuotta vanhempi veli harrasti siskonsa tavoin yleisurheilua ja kävi myös salitreeneissä.

– Olin joskus mukana salilla ja kiinnostuin sitä kautta. Sitten kun 14-vuotiaana sain alkaa kisaamaan, niin paikallinen voimanostoseura innosti mut ekoihin kisoihin.

Sipoolainen Susanna Törrönen niittää menestystä voimanostossa. Etenkin penkkipunnerrus on mieleinen laji. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Törrönen ehti kouluikäisenä haalia useita suomenmestaruuksia kuulantyönnössä ja kiekonheitossa, mutta sittemmin lupaava yleisurheilu-ura on jäänyt sivummalle painojen tieltä. Ei kuitenkaan kokonaan.

– Tänäkin vuonna on pienenä tavoitteena nuorten SM-mitali kuulantyönnössä, Törrönen paljastaa.

Doping-testaajat oven takana

Voimanostoura kulkee kansainvälisistä kisoista toisiin, ja menestys on tuonut tullessaan myös huippu-urheilun lieveilmiöitä. Pari päivää sitten aamuvarhain oven takana seisoi kaksi antidoping-toimikunnan edustajaa, jotka vaativat virtsanäytettä.

– Sitä osaa jo nykyisin odottaa, varmaan kerran kuukaudessa ne käy kylässä, Törrönen nauraa.

– Mun mielestä on hienoa, että lajia testataan ja se myös näkyy. Kun sanoo, että harrastan voimannostoa, yleinen mielikuva on, että tuo käyttää varmaan myös dopingia, mutta niin se ei todellakaan ole.

Susanna Törrösen valmentajana toimii hänen isänsä Jari. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Voima tärkeämpää kuin lihasmassa

Ulkonäkö saattaa helposti hämätä. Kun pienikokoinen, sinitukkainen ja vaatimattoman oloinen Susanna Törrönen punnertaa penkistä reilusti yli sata kiloa rautaa, monella sivustaseuraajalla loksahtaa suu auki.

– Sitä ihmetellään, mutta lähinnä positiivisessa mielessä, Törrönen nauraa.

Voimanostossa suuri lihasmassa ei ole olennaisin tekijä.

– Sillä on väliä, kuinka paljon voimaa siinä lihaksessa on. Treeni on ihan erilaista kuin bodauksessa, se lihaksen kasvattaminen on ihan eri asia kuin voiman kasvattaminen.

Tavoitteena aikuisten SE

Viimeaikaisissa arvokisoissa Törrösen näytöt olisivat riittäneet mitalisijoille myös aikuisten sarjassa. Siellä ovat myös seuraavat tavoitteet.

– Joulukuussa on penkin SM-kisat. Naisten Suomen ennätys on tähtäimessä. Pienemmässä sarjassa 118,5 on ennätys, mikä olisi kiva saavuttaa.

Tavoite saattaa hyvinkin olla saavutettavissa: kisoissa Törrönen on nostanut parhaimmillaan 113 kiloa, mutta harjoituksissa on paukkunut jo 118 kilon raja.