1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leipä

Leipomojen on pakko taistella muulla kuin hinnalla – "Kaikki on ihan villinä"

Leipomoiden maakunnissa tunnetut tuotteet kilpailevat kuluttajista nykyään suurten markettien hyllyillä halpojen vaihtoehtojen rinnalla. Pienten tuottajien yhteistyötä isojen kauppojen tai ketjujen kanssa kuvataan usein vaikeaksi. Näin ei kuitenkaan aina ole.

Kuva: Elli Tervo / Yle

Viime vuonna tapetilla olleet hinnanpoljentatalkoot laittoivat pienempiä tuottajia ahdinkoon, sillä hinnasta ei haluta tinkiä laadun kustannuksella. Kajaanilainen leipomoyrittäjä Juuso Marin Pekka Heikkisen & kumpp. Oy:stä kertoo, että he näkivät vaivaa kauppiassuhteiden hoitamisen kanssa. Neuvottelut suurempien kauppaketjujen kanssa sujuivat kuitenkin sutjakkaasti, ja yhteistyö on onnistunut hyvin.

– Aloitimme jo viime vuoden puolella neuvottelut siitä, mitä he haluaisivat meidän tekevän ja miten voisimme parantaa yhteistyötä. Käytiin ihan avointa keskustelua, ja tosi välitöntä on ollut.

Yhteistyösopimus kauppiaiden kanssa lähtee liikkeelle sillä, että joko kauppias ottaa yhteyttä yrittäjään, tai yrittäjä itse menee tarjoamaan tuotteitaan. Tarjontaa on varsinkin isoissa marketeissa paljon, ja erottuakseen tuotemeressä paikallinen tuote usein kilpailee taatulla laadulla. Pienemmät leipomot haluavat vastata tähän tarpeeseen lähellä tuotetulla ja laadukkaalla tuotteella, sillä ihmiset miettivät nykyään tarkkaan,mitä suuhunsa laittavat.

Pekka Heikkisen kojulla kävi kuhina Markkinakadulla. Kuva: Elli Tervo / Yle

Erottuakseen yrityksen kannattaa tehdä kaikkensa. Asiakkaan luokse meneminen uudella tavalla on yksi hyvä keino. Pekka Heikkinen on esimerkiksi ottanut käyttöön tänä kesänä pulla-auton, jota ajaa yhteistyökumppani Roope Määttä. Auto kiertelee ympäri Kainuuta toreilla myymässä tuotteitaan. Palvelu on saanut hyvän vastaanoton.

– Nyt se läväyttää sillä autolla paikalle, avaa tiskit ja myy leipää ja kaikki on ihan villinä.

Vaikka uusia yhteistyökumppaneita tulee, eivät monetkaan yrittäjät halua unohtaa vanhoja yhteistyökuvioita, vaan aiemmat kauppasuhteet otetaan huomioon uusia solmittaessa.

– Pyrimme myymään kaikille, jotka meidän tuotteitamme haluavat. Sillä tavalla halutaan kumartaa joka suuntaan eikä pyllistää minnekään, Marin kertoo.

Uudet maut marssivat perinteisten rinnalle

Ympäri Suomea syödään leipää paljon, mutta Kainuu on varsinainen leipämaakunta

– Täällä leipä otetaan tosissaan. Joka ruualla vedetään leipää.

Maut muuttuvat, ja perinteisten makujen tilalle ihmiset kaipaavat uusia makukokemuksia. Laajalla tuotevalikoimalla leipomo tai mikä tahansa muukin yritys pystyy kilpailemaan asiakaskunnasta.

Nyt se läväyttää sillä autolla paikalle, avaa tiskit ja myy leipää ja kaikki on ihan villinä.

Juuso Marin

– Vaikka hommat täällä Kainuussa hoituukin vähän hitaasti, niin täälläkin nuo maut sitten lähtee muuttumaan ja mekin on nyt alettu makeaa leipää tekemään, semmoista kainuulaista versiota saaristolaisleivästä.

Pekka Heikkinen on siinä suhteessa poikkeuksellinen leipomo, että heidän leipomonsa on keskellä kaupunkia. Leipomon yhteydessä on lisäksi myymälä, joissa toimintaa on ollut jo monien vuosikymmenien ajan.

– Me ollaan tosi ylypeitä siitä, että ihmiset käyvät vielä tänäkin päivänä hakemassa leivän meiltä.