Vastaanottokeskus toimii sopimustensa puitteissa – Kauhavan VOKin ruokalajärjestelyjä selvitetään

Osassa Suomen vastaanottokeskuksia tarjotaan ruoka valmiina asukkaille, osassa asukkaat laittavat sen itse. Kyse on vuokranantajan ja vuokralaisen välisestä sopimuksesta, sanoo SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala.

Kotimaa
Piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala
Piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala.Päivi Rautanen / Yle

Suomessa toimivien vastaanottokeskuksen ruokahuolto voidaan järjestää joko laitostyyppisesti tai niin, että asukkaat järjestävät ruokahuoltonsa itse. Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen alueella toimivista keskuksista kolme eli Kauhavan, Keuruun ja Jyväskylän Puuppolan vastaanottokeskukset toimivat laitosmallisina.

– Vuokranantajan ja vuokralaisen välinen sopimus määrittelee, miten nämä asiat käytännössä hoidetaan, sanoo SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala.

On myös mahdollista, että laitosmallisissakin vastaanottokeskuksissa osa aterioista voidaan valmistaa asuintiloissa.

– Mikään ei estä, että ihminen voi laittaa itselleen jotain pientä. Välipalamahdollisuus on aina olemassa, Annala sanoo.

Toteutettava malli vaikuttaa asukkaiden saaman vastaanottorahan määrään (siirryt toiseen palveluun).

"Halukkuus neuvotella näistä asioista"

Vastaanottokeskusten ruokailun järjestämiseen liittyvät asiat nousivat esille, kun Kauhavan vastaanottokeskuksen johtaja ilmoitti eroavansa asiaan liittyvien näkemyserojen vuoksi.

Pekka Annalan mukaan Kauhavan osalta on käyty ja käynnissä neuvottelut ruokailun järjestämisestä ainakin osin uudella tavalla. Ruokalasta ei olla kokonaan luopumassa, mutta sitä, onko ruoan valmistaminen ainakin osin asukkaiden omissa tiloissa mahdollista teknisesti selvitetään.

– Kauhavalla se vaatii teknisiä järjestelyjä ja uutta sopimusmallia, joka on tilojen vuokraajan ja vuokranantajan välinen asia. Meillä on halukkuus olemassa ja parhaillaankin jatkossa tarkoitus neuvotella näistä kysymyksistä ja asioista, Annala sanoo.

– Sanotaan, että hyvällä neuvottelulla ja vuorovaikutuksella haetaan paras mahdollinen ratkaisu, joka tukee päivittäistä työtä.

Annala myöntää, että itsenäisesti ruoan laittaminen laskee jonkun verran kustannuksia. Myös muita hyviä puolia itsenäisessä ruoanlaittamisessa on.

– Ruoka on sellaista, mitä asukkaat itse haluavat. Ja toki ruoanlaitto on toiminnallinen aktiviteetti, mikä vastaa siihen tarpeeseen, miten päivänsä käyttää.