Varastettu armeijan rynnäkkökivääri kateissa päiväkausia

Automurtajat varastivat rynnäkkökiväärin puolustusvoimien autosta Lahdessa. Poliisi jäljitti asetta kaikessa hiljaisuudessa lähes viikon.

Kotimaa
Rynnäkkökivääri RK-62
Rynnäkkökivääri RK-62 Puolustusvoimat

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on vanginnut kaksi noin 30-vuotiasta miestä epäiltynä automurroista. Murrot ovat tapahtuneet 30.6. ja 1.7. välisenä aikana Lahdessa Kärpäsen kaupunginosassa.

Epäillyt olivat murtautuneet useaan autoon, joista yksi auto kuului Puolustusvoimille. Autossa oli Puolustusvoimien omaisuutta kuten rynnäkkökivääri, joka päätyi murtautujien mukaan.

Poliisi teki perjantaina 1.7. useita kotietsintöjä ja kiinniottoja. Osa varastetusta Puolustusvoimien omaisuudesta löytyi lahtelaiskaksikon hallusta, mutta rynnäkkökivääriä ei löytynyt vielä perjantaina.

Hämeen poliisi teki yhteistyötä Kaakkois-Suomen ja Lapin poliisin kanssa. Lisäksi poliisi sai virka-apuna Puolustusvoimilta kalustoa ja henkilökuntaa.

Rynnäkkökivääri löytyi lopulta keskiviikkona 6. heinäkuuta.

Poliisi jatkaa esitutkintaa vangittujen epäiltyjen kuulemisella sekä heidän kanssaan samassa murtopuuhassa olleiden rikoskumppaneiden selvittämisellä.

Emme halunneet julkista etsintää, ettei rynnäkkökivääri olisi jatkanut matkaansa eteenpäin.

Ville Hahl

Poliisi ei paljasta aseen löytöpaikkaa

Poliisi ei ole tiedottanut asiasta aiemmin, koska se halusi turvata tutkintaa ja erityisesti rynnäkkökiväärin etsimistä.

– Emme halunneet julkista etsintää, ettei rynnäkkökivääri olisi jatkanut matkaansa eteenpäin, sanoo rikoskomisaario Ville Hahl.

Hahl ei suostu kertomaan, mistä rynnäkkökivääri löytyi.

– Poliisi sai tietää sijaintipaikan. Murtopaikan lähellä se ei ollut. Se katsottiin koirien kanssa kahteen kertaan.

Hahlin mukaan poliisi tutkii vielä ainakin yhden henkilön osallisuutta tekoon, mahdollisesti aseen piilottamiseen.

Alamme vasta selvittää, onko kyse sotilasrikoksesta.

Immo Seppänen

Puolustusvoimat aloittaa oman tutkinnan

Puolustusvoimilla on tässä vaiheessa vähän kerrottavaa asiasta. Sotilaslakimies Immo Seppänen kertoo, että puolustusvoimat aloittaa oman tutkintansa ensi viikolla.

Seppäsen mukaan vielä ei voi kertoa, onko joku puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluva toiminut sääntöjen vastaisesti.

– Alamme vasta selvittää, onko kyse sotilasrikoksesta, sanoo Seppänen.