1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. postin toiminta

Postin turvallisuuspäällikkö: "Kirjeiden vieminen asiakkaiden postilaatikoista lisääntynyt"

Posti on joutunut tutkimaan jakeluverkkoaan tarkkaan tänä kesänä, koska huijarit ovat onnistuneet kaappaamaan yritysten lähettämiä laskuja. Epäilyt ovat kohdistuneet myös asiakkaiden omiin postilaatikoihin. Turvallisuuspäällikkö Heikki Horn pitää vaihtoehtoa jopa todennäköisenä.

Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Satakunnassa tutkitaan parhaillaan huijausta, jossa yritysten lähettämät laskut on kaapattu matkalla asiakkaiden postilaatikoihin. Posti ei ole löytänyt viitteitä siitä, että rikos olisi tapahtunut jo jakeluketjun aikana.

– Jakelukeskus on kuin tehdas. Suurin osa kirjeistä käsitellään koneellisesti. Kirjeiden ottaminen sivuun prosessista on työlästä. En jaksa uskoa, että joku jakelukeskuksessa tekisi sellaisen tempun. Se on kaukaa haettua, kertoo Postin turvallisuuspäällikkö Heikki Horn.

Horn myöntää, että mahdollisuus vilppiin on silti aina olemassa. Siksi Posti tekee yhteistyötä poliisin kanssa: jakelun kaikki vaiheet tutkitaan. Esimerkiksi Tampereen seudulla aiemmin tapahtuneessa huijauksessa laskut oli varastettu jo Postin kirjelaatikosta. Tästä ei ole löytynyt viitteitä Satakunnassa.

Ei ole mitään merkkejä siitä, että kirjelaatikoihin olisi päästy murtautumaan.

Postin turvallisuuspäällikkö Heikki Horn

– Ei ole mitään merkkejä siitä, että kirjelaatikoihin olisi päästy murtautumaan.

Asiakkaiden omat laatikot epäilyn kohteena

Nyt ilmi tulleessa huijauksessa on esitetty epäily siitä, että laskut olisi varastettu asiakkaiden omista postilaatikoista. Heikki Horn pitää tätä hyvin mahdollisena.

– Joku on voinut viedä kirjeet asiakkaiden postilaatikoista. Valitettavasti tällainen on lisääntynyt, että postilaatikoista haetaan lähetyksiä ja muutetaan laskuja. Kirjelähetykset kiinnostavat tiettyjä piirejä. Siksi lukollisen postilaatikon hankkimista kannattaa miettiä.

Huijatuksi joutuneella omat epäilynsä

Mediaplane Oy on yksi niistä yrityksistä, jonka laskut huijarit kaappasivat. Toimitusjohtaja Pekka Kallionpää ei usko, että niitä olisi voitu viedä asiakkaiden postilaatikoista.

Tuntuu oudolta, että yksinomaan meidän asiakkaidemme laatikoita kierrettäisiin korkkaamassa.

Mediaplanen toimitusjohtaja Pekka Kallionpää

– Meiltä joutui koko päivän laskutus vääriin käsiin. Tuntuu oudolta, että yksinomaan meidän asiakkaidemme laatikoita kierrettäisiin korkkaamassa ympäri maakuntaa. Asiakkaidemme naapureilla kun ongelmaa ei tietääkseni ole ollut.

Lounais-Suomen poliisi ei paljasta tietojaan tapahtumien kulusta. Sillä on omat epäilynsä, mutta yksityiskohtia ei ole vielä pystytty varmistamaan.