Kätilöt haluavat rikkoa ennakkoluuloja: "Ei ole merkitystä kumpaa sukupuolta puoliso on"

Kainuulaiset kätilöt haluavat muistuttaa, että myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat parit ovat tervetulleita synnyttämään. He osoittivat tukensa Kainuun Pride -tapahtumalle julkaisemalla Facebookissa kuvan pyykkinarulla roikkuvista värikkäistä vauvanvaatteista.

Kotimaa
Kuusi kätilöä, jotka kannattavat Kainuu Pridea.
Anne Kemppainen

Kainuun keskussairaalassa käy synnyttämässä samaa sukupuolta olevia pareja tällä hetkellä vain vähän. Kainuun kätilöyhdistyksen puheenjohtaja Anne Kemppaisen mukaan sateenkaariperheitä on vuodessa noin 1–2.

– Mutta toki se on lisääntymään päin. Sitten on sellainen ryhmä, mistä ei pystytä pitämään tilastoja eli yksinäiset naiset. Emme tiedä, mikä heidän tilanteensa on. Yksin synnyttäviähän meillä on useita, Kemppainen kertoo.

Kemppainen arvelee, että taustalla vaikuttaa se, että moni sateenkaarinuori on lähtenyt ennakkoluulojen pelossa pois.

– Ajatellaan, että tänne maalle ei mahdu. Juuri sitäkin ennakkoluuloa haluaisin olla rikkomassa. Me otamme kyllä täällä avosylin vastaan.

Sateenkaariperheitä on yksi, kaksi vuodessa.

Anne Kemppainen

Samaa sukupuolta olevan parin raskausaika tai synnytys eivät eroa heteroparista, kätilö korostaa.

– Me olemme perhekeskeisiä. Kun puoliso on mukana synnytyksessä, perhevalmennuksessa ja vauva-aikana, niin sillä ei ole merkitystä, kumpaa sukupuolta puoliso on. Perheissä on ihan samanlaiset ilot ja onnen hetket sekä murheet ja huolenaiheet, joissa me pyrimme olemaan tukena.

Perhevalmennuksessa sateenkaariperheillä on mahdollisuus päästä myös yksityiseen perhevalmennukseen.

– Toivoisin, että enenevissä määrin pystytään pitämään kaikki perheet samassa ryhmässä ja ei tarvitse erotella, koska näen sen niin, että läpikäytävät asiat ovat kaikkien kanssa aivan samoja. Se on sitä ihanaa värikästä arkea.

Kätilöt sateenkaariperheiden tukena

Monet yhteisöt ja yritykset ovat ilmaisseet tukensa Kainuun ensimmäiselle Pride -tapahtumalle sosiaalisessa mediassa. Niin tekivät myös kainuulaiset kätilöt, jotka julkaisivat Facebookissa kuvan värikkäistä vauvanvaatteista pyykkinarulla.

– Me halusimme viestittää, että meille kaikki asiakkaat ovat tervetulleita ja kaikki asiakkaat ovat arvokkaita. Tämä tuntui juuri sopivalta ja ihanalta tavalta tehdä se, Kainuun keskussairaalassa työskentelevä kätilö Anne Kemppainen kertoo.

Kemppaisen mukaan kätilöt aikovat myös osallistua perjantaina Kajaanissa järjestettävään Kainuu Prideen (siirryt toiseen palveluun). Tapahtuman tavoitteena on lisätä avoimuutta ja yhdenvertaisuutta sekä tasa-arvoa yhteiskunnassa.

Äiti antaa suukon lapselle.
Sateenkaariperheissä ilot ja surut ovat samanlaisia kuin muissakin perheissä, sanoo kätilö Anne Kemppainen.Henrietta Hassinen / Yle

– Meitä on lähdössä ainakin kahdeksan innokasta kätilöä ja oikein hyvällä fiiliksellä. Vahingossa taisimme ajautua talkoohommiinkin mukaan eli olemme mukana järjestämässä perhepiknikiä Rantapuistoon. Sinne ovat kaikki tervetulleita lasten kanssa. Toivottavasti sää on suosiollinen, Kemppainen naurahtaa.

Se on sitä ihanaa värikästä arkea.

Anne Kemppainen

Perhepiknik alkaa iltapäivällä kello 16. Sitä ennen kaupunginkirjastolla järjestetään keskustelutilaisuus, jossa puhutaan sukupuolen moninaisuuden kohtaamisesta asiakastyössä. Tilaisuus alkaa klo 13.

– Se on varmasti todella mielenkiintoinen myös meille terveydenhuoltoalan ihmisille, vinkkaa Kemppainen.