Australian konservatiivit menettivät paikkoja mutta saanevat niukan vaalivoiton

Lauantain vaalien laskenta on yhä kesken. Työväenpuolue on lisäämässä paikkojaan, mutta ei päässe hallitusvaltaan.

Ulkomaat
Stetsonpäinen Katter.
Bob Katter äänestämässä lauantaina Edmontonissa Queenslandissa. Brian Cassey / EPA

Australian konservatiivit näyttävät säilyttävän hallitusvallan, kun viime lauantainvaalien tulos alkaa hieman selvetä. Konservatiivit ovat sekä varmistaneet laskennassa lisää paikkoja että saanut tukilupauksen riippumattomalta kansanedustajalta Bob Katterilta.

Katter lupasi pääministeri Malcolm Turnbullille, että hän on hallituksen tukena budjettipolitiikassa eikä asetu vastaan myöskään luottamuslauseäänestyksissä.

Australian yleisradioyhtiön ABC:n (siirryt toiseen palveluun)tuoreimman ennusteen mukaan hallituskoalitio on saamassa alahuoneeseen 74 edustajaa. Katterin tuki siis takaisi konservatiiveille tasan puolet 150-paikkaisesta alahuoneesta.

Työväenpuolueelle paikkoja olisi tulossa 66, vihreille yksi ja riippumattomille neljä. Postiäänten laskenta on yhä kesken, mikä tarkoittaa, että kuusi paikkaa on ratkaisematta.

Katter kuohutti vaalivideolla

Katter on ristiriitaisia tunteita herättävä värikäs hahmo. Vaalivideollaan hän oli ampuvinaan kaksi poliittista vastustajaansa. Kiista koski viljelymaan myymistä ulkomaalaisille.

Katter perusteli tukipäätöstään sillä, ettei kansalaisia pidä pakottaa äänestämään vielä toisissakin ennenaikaisissa vaaleissa. Niin kävisi, jos konservatiivien ja työväenpuolueen kannatus menisi parlamentissa aivan tasan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset