Naton Varsovan-huippukokouksessa vahvaa symboliikkaa

Naton huippukokouksen työillallinen nautitaan samassa palatsissa, jossa aikanaan päätettiin perustaa Varsovan liitto. Muutenkin huomenna alkavassa Naton huippukokouksessa on historian siipien havinaa eri muodossa.

Ulkomaat
Presidentinpalatsi.
Puolan presidentinpalatsissa perustettiin Varsovan liitto vuonna 1955, perjantaina palatsissa järjestetään Naton huippukokouksen illallinen.Kimmo Hiltunen / Yle

Sotilasliitto Naton huippukokous pidetään perjantaina ja lauantaina Puolan kansallisstadionilla Varsovassa.

Uusi stadion valmistui vuonna 2011, sopivasti vuotta ennen edellisiä jalkapallon Euroopan mestaruuskisoja.

58 000 katsojaa vetävä stadion on nyt maailman tarkimmin vartioitu kohde.

Stadion
Naton sotilaskalustoa Varsovan kansallisstadionin suojana 7.7.2016.Kimmo Hiltunen / Yle

Tiet stadion ympärillä on suljettu normaaliliikenteeltä, jalkakäytävillä on tasaisena rivinä keltaliivisiä poliiseja vartiossa. Stadionille on pääsy vain Naton erikoiskuljetuksilla.

Huippukokouksesta raportoimaan on ilmoittautunut 2 200 toimittajaa.

Jännittynyt maailmantilanne, Naton täältä lähtevä vastaus Venäjän uhitteluun ja Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman viimeinen käynti virkakautensa aikana Euroopassa pitävät huolen, että raportoitavaa kokouksesta riittää.

Presidentinpalatsin uudet vieraat

Puolan presidentinpalatsissa perustettiin 14. toukokuuta 1955 idän sotilasliitto, nimeltään Varsovan liitto.

Se syntyi vastatoimena muutamaa päivää aiemmin tapahtuneelle Länsi-Saksan liittymiselle Pohjois-Atlantin liittoon Natoon.

Tässä palatsissa päätettiin myös niinsanotuissa pyöreän pöydän neuvotteluissa vuonna 1989 kommunistipuolueen valtakauden päättymisestä.

Varsovan liitto purettiin Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen vuonna 1991.

Vahvaa symboliikkaa on siinä, että nyt täällä Varsovan liiton syntysijalla järjestetään perjantai-iltana Naton huippukokouksen tärkein tapahtuma, johtajien työillallinen.

Torni
Varsovan kulttuuri- ja tiedepalatsi, Josif Stalinin lahja Puolan kansalle, rakennettiin vuosina 1952-1955.Kimmo Hiltunen / Yle

28 Nato-maan johtajan lisäksi paikalla ovat ensi kertaa myös Suomen presidentti ja Ruotsin pääministeri.

Illallinen ei ole vain ruokailua ja seurustelua, se on työillallinen, johon arvovieraat ovat valmistelleet puheet ja jossa keskustelu on avointa.

Voisi olettaa, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin äskettäin tavannut presidentti Sauli Niinistö arvioi omassa puheenvuorossaan Venäjän mielentilaa.