Valtio pyrkii lisäämään kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja lyhyellä korkotukimallilla

Uusi lyhyt korkotukimalli velvoittaa rakennuttajan pitämään asuntojen vuokran kohtuuhintaisena kymmenen vuoden ajan. Matalien korkojen aikana korkotukimalli jää valtiontakaukseksi.

talous
Värikästä Myllypuroa.
Myllypuro, HelsinkiJyrki Lyytikkä / Yle

Valtio pyrkii kannustamaan eri toimijoita kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamiseen uudella lyhyellä korkotukimallilla. Elokuussa voimaan tulevan kymmenen vuoden korkotukimallin tarkoituksena on vauhdittaa vuokra-asuntojen rakentamista kasvukeskuksiin etenkin pieni- ja keskituloisille.

Korkotukimallissa valtio myöntää kohtuuhintaisen vuokratalon rakennuttajan lainalle korkotukea ja valtiontakauksen. Rakennuttaja puolestaan sitoutuu korkotuen ehtoihin.

Mallissa lainanottajan omavastuu korosta on 2,5 prosenttia. Tästä ylimenevä osuus tulee valtion maksettavaksi. Matalien korkojen aikana tämä käytännössä typistää korkotukimallin pelkäksi valtiontakaukseksi.

Kevyempi malli

Kymmenen vuoden korkotukimalli tulee nykyisen 40 vuoden mallin rinnalle. Nykyiseen korkotukimalliin verrattuna lyhyessä mallissa on useita kevennyksiä, joiden tarkoituksena on tuoda joustavuutta toimintaan. Esimerkiksi asukasvalintaa on kevennetty, eikä vuokran muodostumista seurata niin tarkasti.

Korkotukimalli edellyttää, että asunto on vuokrakäytössä ja että sen vuokra on kohtuullinen. Elinkustannusindeksi vuotuisen muutoksen lisäksi korkotukiasuntojen vuokraa voi nostaa enimmillään 1,5 prosentilla.

Kymmenen vuoden korkotukimallissa asunto voidaan vuokrata yksineläjälle, jonka tulot eivät ylitä reilua 3 500 euroa tai kahdelle aikuiselle, joiden yhteiset tulot jäävät alle 5 000 euroon.

10 vuoden jälkeen vapaaseen hinnoitteluun

Kymmenen vuoden jälkeen sekä korkotuki että valtiontakaus päättyvät. Samalla päättyvät rajoitukset ja rakennuttaja saa vapaasti valita asukkaat sekä vuokratason. Rakennuttaja voi myös myydä asunnot omistusasunnoiksi.

Korkotukea voidaan myös jatkaa rakennuttajan pyynnöstä. Kymmenen vuoden jatkoaikaa myönnetään enintään kaksi kertaa.

Asuntorakentamisen lisääminen on yksi hallituksen 26:sta kärkihankkeesta.