Hyppää sisältöön

Veren ja hurmoksen fiesta Pamplonassa

Hiki virtaa, härkien mylvintä täyttää kapeat kujat San Ferminin verenpunaisessa juhlassa. Espanjan Pamplonassa on juostu härkiä pakoon jo vuosisatoja. Ihmisten ja härkien mittelöistä kirjoitti Ernest Hemingway esikoisteoksessaan "Ja aurinko nousee".

Kuva: Jesus Diges / EPA

Vajaat 900 metriä härkien edellä sarvia uhmaten

Kussakin juoksussa kujille päästetään kymmenkunta eläintä. Juoksijat uhmaavat pistäviä sarvia ja potkivia sorkkia kahden ja puolen minuutin ajan. Härät on koulutettu kilpajuoksuun kuuluilla Pamplonan farmeilla.

Kuva: Javier Lizon / EPA

Paimenten kilpajuoksusta hurmehölkäksi

San Ferminin härkäjuoksu järjestetään Navarran suojelupyhimyksen Ferminin kunniaksi. Häntä esittävä näyttelijä on härkien ohella fiestan keskipiste. Ensimmäisiä juoksijoita olivat keskiajan paimenet. Vuosien vieriessä karjanajossa olleet nuorukaiset alkoivat ottaa mittaa toisistaan ja häristä nopeudessa ja rohkeudessa.

Kuva: Javier Lizon / EPA

Useita sairaalaan härkien teutaroinnista

Juoksuissa loukkaantuu vuosittain satoja ihmisiä. Härkien sarviin tai sorkkiin on kuollut kolmattakymmentä juoksijaa.  Kuolintilastoja on pidetty vuodesta 1911. Pamplonassa tapahtumaan osallistuu vuosittain useita tuhansia juoksiijoita.

Kuva: Jesus Diges / EPA

Tanssi härkien kanssa kestää Pamplonassa viikon

Eläinaktivistit ovat vaatineet ikiaikaisten juoksujen lopettamista. Järjestöt pitävät härkäsprinttiä eläinrääkkäyksenä, sillä eläimet tapetaan rynnistyksen jälkeen. Festivaaleilla on kuitenkin edelleen Espanjassa vankka suosio.

Kuva: Jim Hollander / EPA