Sopu rikkoutui – Kervis-kiista jatkuu sittenkin

Irtisanotun museomestarin ja Kotkan kaupungin välinen yli vuosikymmenen kestänyt kiista saatiin vihdoin päätökseensä viime kuussa. Tai ainakin näin luultiin.

kaupungit
Kotkan kaupungilta irtisanottu Asko Kervinen vaatii vahingonkorvauksia muun muassa yksityisyydensuojan rikkomisesta
Kotkan kaupungilta irtisanottu Asko Kervinen vaatii vahingonkorvauksia muun muassa yksityisyydensuojan rikkomisesta.Valtteri Kykkänen / Yle

Kotkan ja kaupungin ex-museomestari Asko Kervisen välinen kiista ei vieläkään ole tullut päätökseensä. Kaupunki ja Kervinen allekirjoittivat sovintosopimuksen viime kuussa. Sopimuksen piti lopettaa yli vuosikymmenen mittainen kiista.

Sovintosopimuksessa kaupunki myöntyi maksamaan Kerviselle 50 000 euroa nettona vastineeksi siitä, että Kervinen luopuu vireillä olevista oikeusprosesseista, eikä saata alkuun uusia. Kervinen on ennen sovintosopimuksen tekoa muun muassa vaatinut kaupungilta ja sen virkamiesjohdolta noin 300 000 euron vahingonkorvauksia oikeusteitse.

Nyt sovintosopimuksesta on tehty oikaisuvaatimus kaupunginhallitukselle. Oikaisuvaatimuksen on jättänyt Kotkan perussuomalaisten puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Olli Kekkonen. Kekkonen vaatii muutosta kaupunginhallituksen 13.6. tehtyyn päätökseen, jolla siunattiin Kervisen ja kaupungin välinen sopu.

Oikaisuvaatimuksen mukaan "Asko Kervisen toiminta on ollut painostuksen omaista kaupunkia kohtaan", eikä kaupungin tulisi sopia korvauksista Kervisen kanssa.

– Jos Kaupunki sopii Kervisen kanssa korvauksista, sopii kaupunki siitä, että Kervinen ei enää painostaisi Kotkaa. Tällainen päätös on luettavissa niin, että kaupunki ostaa Asko Kervisen hiljaiseksi ja se ei anna kuntalaisille hyvää kuvaa ja saattaa innostaa myös muita ihmisiä ryhtymään samanlaisiin vuosien painostustoimiin, oikaisuvaatimuksessa lukee.

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että asia ratkaistaan oikeudessa. Kekkosen mukaan kaupungin ei tule myöntyä minkäänlaisiin korvauksiin ilman oikeuden päätöstä.

Kervinen valmistautuu käräjöintiin

Kekkosen toive oikeuskäsittelystä saattaa hyvinkin toteutua. Asko Kervinen nimittäin uskoo, että asia ei jää tähän, vaikka oikaisuvaatimus hylättäisiin ja kaupunginhallituksen tekemä alkuperäinen sovintosopimuspäätös jäisi voimaan.

Kervinen epäilee, että Kekkonen valittaa joka tapauksessa päätöksestä hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Jos näin käy, prosessi voi kestää vielä pitkään.

Kervisen näkökulmasta tällä on merkitystä, sillä sovintosopimuksen mukaan hän saa suurimman osan sopurahoista vasta sitten, kun kaupunginhallituksen päätös on lainvoimainen.

Kaupunki on jo maksanut Kerviselle 10 000 euroa, mutta valituskierre saattaisi viivästyttää 40 000 euron loppuosan maksattamista vuosilla.

– Valmistaudun nyt käräjöintiin. Olen sen ikäinen, että en ala odottelemaan. Katson tämän loppuun asti nyt, Kervinen sanoo.

Kaupungin ja Kervisen polveileva kiista sai alkunsa, kun kaupunki irtisanoi Kervisen vuonna 2004. Kervinen taisteli pitkään esimerkiksi niin sanotusta "mustasta listasta", johon on koottu Kervisen töihin liittyviä laiminlyöntejä 90-luvun alusta lähtien.