Sateet uhkaavat jo Lapin peltojen satoa

Osa Lapin peltojen sadosta on nyt uhattuna, jos sateet edelleen jatkuvat. Ensimmäinen rehusato on jo suurimmalta osin korjattu, mutta viljat, peruna ja mansikka ovat suuressa vaarassa kärsiä vahingoista.

Kotimaa
Perunapelto kukkii ilman ruttoa PohjavaarallaYLE

Heinäkuun alkupäivinä sateet ovat olleet hyvin runsaita lähes kaikkialla Lapissa, Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan. Kuuden heinäkuun ensimmäisen päivän aikana poikkeuksellisia sadekertymiä on mitattu Muoniosta ja Pellosta sekä Savukoskelta.

Kittilässä taas satoi kolmen päivän aikana reilusti koko kuukauden edestä. Myös kesäkuu oli varsinkin Länsi- ja Tunturi-Lapissa keskivertoa sateisempi.

Lapin peltojen sadosta uhkaa tulla surkea, ainakin viljojen perunan ja marjojen osalta.

– Minä vähän pelkään näitten yksivuotisten (viljojen, perunoiden) ja marjojen osalta, että miten niitten sadolle käy, Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Hannukkala pohtii.

– Meri-Lapissa viljat voivat alavilla paikoilla kellastua ja sitä kautta sadon menetykset voivat olla aika rankkoja.

Perunaan taas voi iskeä rutto nyt hyvinkin aikaisessa vaiheessa. Mansikoiden harmaahomeille on mös otolliset olosuhteet, Hannukkala sanoo.

Tilanne voi vielä parantua

Toivoa vielä on, jos sateet nyt vain hellittäisivät

– Että aika näyttää: pikku hiljaa pitäisi päästä sitten kuivumaan päin. Mutta eivätpähän Ilmatieteen laitoksen sääennusteet lupaa kuin alkuviikolle pari kolme päivää parempaa. Ja sitten taas tulee vettä, Hannukkala pohtii.

Antti Hannukkalan mukaan suurin osa ensimmäisestä säilörehusta on saatu jo kerättyä.

– Kun lähdetään toiseen säilörehusatoon, niin sen tilanteeseen ei välttämättä kovin hirveästi vaikuta. Ainoa, että kun nyt on lannoitettu, niin ravinnehävikit voivat olla toisessa sadossa isotkin.

Säilörehusatokaan ei aivan suojassa

Pro Agriasta kuitenkin sanotaan, että paikoin ensimmäinen säilörehueräkin on vaarassa. Työt ovat saattaneet keskeytyä sateen vuoksi.

– Monin paikoinhan se on häirinnyt hyvinkin pahasti säilörehun tekoa. Sade on keskeyttänyt työt monin ajoin ja nyt sitten pellot eivät kestä monin paikoin ruveta rehun tekoon, sanoo Pro Agria Lapin talous- ja kasvituotantoasiantuntija Timo Ohinmaa.

– Jos urakoitsijan takana on rehunteko, siellä tilanne hankalin. Ketkä omilla koneilla tehneet, ovat saaneet rehunsa tehtyä, arvioi Ohinmaa.

Antti Hannukkalan mukaan viimeistään heinä-elokuun vaihteessa tiedetään, kuinka Lapin peltojen sadon käy.