Rankat sateet ovat tehneet tuhojaan mansikkasadolle – kysyntä huipussaan, tarjontaa niukasti

Kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan reilusti, eikä kojuilla riitä mansikoita niin paljoa kuin myyjät haluaisivat. Kova kysynnän myötä mansikoiden hinta on noussut.

Kotimaa
Mansikkaa
Ismo Pekkarinen / AOP

Kesän runsaat sademäärät ovat jättäneet jälkensä myös mansikkasatoon. Sateinen sää saa aikaan ihmisissä voimakkaan liikehdinnän. Ajatellaan, että nyt on toimittava nopeasti, jos mansikoita haluaa pakastaa. Helsinkiläinen marjakauppias Janne Gustafsson huomauttaa, että myös medialla on tärkeä rooli ihmisten toimissa.

– Heti kun mediassa uutisoidaan, että nyt mansikkasato on parhaimmillaan, ihmiset lähtevät kiireellä ostamaan. Etenkin sateisina aikoina, kun on epävarmuutta, että tuleeko uutta satoa enää myöhemmin, sanoo Gustafsson.

Sateet ovat vaikuttaneet mansikan määrään myös muutenkin kuin ihmisten ostovimman takia. Gustafsson kertoo, että siellä täällä Suomessa pellot lainehtivat vedestä, jolloin mansikoiden poiminnasta on turha edes haaveilla. Tästä seuraa, että torikojuilla on mansikat vähissä.

– Sateet ovat tuoneet järkyttävän reiän kotimaisen mansikan tarjontaan. Ja kun kysyntä ylittää tarjonnan, voi siitä seurata voimakas tuotteen hinnan nousu. Suomen voi sanoa olevan tällä hetkellä pulassa tarjonnan osalta, kertoo Gustafsson.

Jos olosuhteet paranevat, voi mansikkaa tulla vielä myöhemmin kesällä lisää. Tällöin myös hinta voi laskea voimakkaasti. Gustafsson ei osaa ennustaa tulevaa, mutta huomauttaa, että uusi sato ei välttämättä saa aikaan samanlaista kysyntähuippua kuin nyt.

– Ihmisten tulee olla kärsivällisiä eikä hätääntyä, jos nyt jää ilman mansikkaa. Olosuhteista riippuen uusien taimenten sato on vielä mahdollinen syksyä kohti mentäessä. On tärkeää, että ihmiset saavat tuoreita, kotimaisia marjoja. Ne ovat tärkeä piristysruiske ruokavalioon, sanoo Gustafsson.

Kaikkialta mansikka ei ole lopussa

Espoolaisen Kartanon Marja -tilalla on käynyt mansikoiden suhteen paremmin kuin monilla kilpailijoilla. Tilan isännän Yrjö Rossin mukaan kypsät mansikat on onnistuttu poimimaan jatkuvasti ennen rankempia sateita.

– Ja samaan aikaan, kun Helsingissä on satanut toistasataa milliä, on täällä jääty alle 40 milliin. Alueellisiakin eroja mansikan saannissa siis on, naurahtaa Rossi.

Tilalla on siis vielä mansikoita myymättä sekä poimimatta. Mansikkalajikkeita jaetaan kesän eri vaiheille, niin että myytävää tavaraa olisi tarjolla mahdollisimman hyvin koko satokauden ajan. Siitä huolimatta Rossi kehottaa, että pakkaseen mansikat kannattaa hankkia mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Huonoa säätä ei kannata jäädä odottelemaan.

– Mansikkakauden pituutta on lopulta vaikeaa arvioida. Huomioitava on myös se, että tänä vuonna pääsimme myymään kotimaista marjaa liki kolme viikkoa viime vuotta aikaisemmin.

Kysyttäessä kysynnän ja tarjonnan vaihteluista ja sen vaikutuksista hintaan Rossi sanoo, että heidän toimintatapansa on ollut vuosia se, että hinta perustuu laatuun. Mikäli laatu on parasta mahdollista, on hinta vakio. Ja jos laatu on huonompi, on myös hinta alhaisempi.

– Olemme tyytyväisiä tähän toimintamalliin. Toki meidän kustannukset ovat melko korkeat, ja se näkyy myös hinnassa. Mutta sen kanssa elämme, kertoo Rossi.

Mansikan saatavuudessa on siis jonkin verran eroavaisuuksia tila- tai kojukohtaisesti. Tällä hetkellä selkein näkymä on kuitenkin se, että ostajia on vaikka kuinka paljon, mutta tarjontaa on niukasti. Ainakin tällä hetkellä.

Mansikkatilat ja -farmit käyttävät usein automaattivastauksia puhelimissaan, joissa kerrotaan ajankohtaisin saatavuustieto. Näitä tutkiessa kävi ilmi, että valmiiksi poimittuja mansikoita on enää hyvin vähän jäljellä ja sato on ollut kaiken kaikkiaan heikko. Joillekin tiloille on vielä mahdollista päästä itse poimimaan omat mansikkansa.