Osa ruiskuttaa mansikoihin kemiallisia aineita – luomuviljelijä käyttää mehiläisiä, perunaa ja imuria

Luomuviljelijä Pentti Hartikainen ei ole halunnut tarttua ruiskuun vaan on kehitellyt traktorin perässä vedettävän ötökkäimurin. Toukkia hän harhauttaa asettelemalla mansikkamaalleen perunoita.

Kotimaa
Kaksi täyttä mansikkakoria.
Mari Karjalainen / Yle

Herkkää herkkumarjaa kurittavat kasvuaikana home, erilaiset tuholaiset ja rikkakasvit.

Kemiallisten suojeluaineiden sijaan luomuviljelijä Pentti Hartikainen haluaa käyttää vain luonnollisia menetelmiä. Homeen torjuntaan hän käyttää mehiläisiä. Hänen mansikkamaan ympärillä on mehiläispesiä, joiden edustalle on ripoteltu biologista kasvinsuojeluainetta, joka sisältää sädesientä. Aine kulkeutuu mehiläisten mukana mansikankukkaan.

– Jauheessa oleva sädesieni tavallaan valtaa kukkapohjan, etteivät homeitiöt pääse siihen, kertoo Lapinlahden Varpaisjärvellä mansikkaa viljelevä Hartikainen.

Mansikan poiminta-aikaan kaikki viljelijät ovat vain sään armoilla. Suonenjoen Seudun Marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Eeva Leppänen kertoo, että sesonkiaikaan ainut tapa suojella mansikoita homeelta on poimia ne oikeaan aikaan pellosta.

Kemiallisia suojeluaineita käyttävät viljelijät tekevät viimeiset ruiskutukset homeen torjunnan vuoksi viikkoa tai kahta ennen poimintaa.

– Tässä vaiheessa voi vaikuttaa vain sillä, että kasvustoon ei jää ylikypsää tai homeista marjaa, Leppänen sanoo.

Viljelijät tekevät härmän torjunnan ennen mansikan kukintaa. Harmaahomeen torjunta tehdään kukinnan aikana.

Mansikanlehtien takaa näkyy kumartelevia mansikanpoimijoita.
Mari Karjalainen / Yle

Ötököitä torjutaan ruiskutuksin, perunoilla ja imuroimalla

Kemiallisia aineita käyttävät viljelijät ruiskuttavat kasvinsuojeluaineita tuholaisia vastaan tarpeen mukaan ennen mansikan kukintaa tai sen aikana.

Viljelijän riesana ovat hyönteiset, esimerkiksi vattukärsäkkäät, jotka katkovat mansikan nuppuja. Luomuviljelijä Hartikainen hävittää vattukärsäkkäät taimista kehittämällään ötökkäimurilla.

Kerran keksin, että laitetaanpa peruna, kun toukka tykkää hirveästi perunasta

Pentti Hartikainen

– Kehittelin traktorin perässä vedettävän imuri. Se on tehokas vattukärsäkkäitä ja nälvikkäitä vastaan.

Ötökkäimuri on ollut Hartikaiselle välttämätön. Ennen imurikeksintöä vattukärsäkäs vei kolmanneksen sadosta.

Kun viljelijä ei halua käyttää kemiallisia kasvinsuojeluaineita, hänen täytyy olla kärsivällinen ja kekseliäs. Esimerkiksi kukinta-aikaan Hartikainen miettii tarkkaan, milloin ajaa riviväliheinikon.

– Ei pidä häiritä luteita, kun ne ovat riviväliheinikossa mansikan kukinnan aikaan, etteivät luteet hyppää kukkaan. Jos ajat rivivälit tyhjäksi, luteet hyppäävät sinne, missä niillä on syötävää ja suojaa, selventää Hartikainen viljelytaktiikkaansa.

Viljasepän toukat voivat kiusata viljelijää mansikantaimia istuttaessa, sillä toukka nakertaa ahneesti taimien juuria. Hartikainen on torjunut toukkia perunoilla.

– Kerran keksin, että laitetaanpa peruna, kun toukka tykkää hirveästi perunasta.

Hartikainen asetti perunan joka kolmannen taimen juureen. Kun peruna kasvoi mansikkapenkin reiästä, Hartikainen nykäisi perunat naatin mukana pois.

– Perunoissa oli runsaasti toukkia. Sain mansikantaimet pelastumaan.

Kypsä mansikka kädessä.
Mari Karjalainen / Yle

Rikkakasvit saavat kaikki kyykistymään

Yksi asia luomuviljelijää ja kemiallisia kasvinsuojeluaineita käyttävää viljelijää yhdistää - rikkaruohojen kitkeminen. Siitä viljelijät eivät selviä ilman käsityötä, vaan aika ajoin on taivuttava rikkakasvien edessä käsin kitkemiseen.

– Rikkatorjunta ei aina muilla keinoilla onnistu. Lähes kaikki tilat kitkevät jonkin verran, vahvistaa Suonenjoen Seudun Marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Eeva Leppänen.

Kemiallisia aineita käyttävät viljelijät yrittävät vähentää kitkemistä ruiskuttamalla rikkahävitteitä keväällä ja sadonkorjuun jälkeen.

Luomuviljelijä Hartikainen kertoo, että kitkemiseltä säästyy, kun on huolellinen heti mansikkapeltoa perustettaessa.

– Perustamisvaiheessa kestorikkakasvit pitää saada pois. Kesannoidaan pelto hyvin, ettei sinne jää kestorikkakasvien juuria.