Koivusalo tekee dokumentin Mr. Pori Jazzista: "Ainutlaatuinen persoona"

Timo Koivusalon uuden dokumentin pääosassa on mies, joka on henkilökohtaisesti hakenut Benny Goodmanin kotoaan New Yorkista Poriin esiintymään. Hän on myös perustanut Pori Jazz -festivaalin ja soittanut itse jazzia Venäjän presidentin kotona.

Jyrki Kangas. Kuva: Matti Kauvo / Yle

Vuoden kuluttua Pori Jazzien aikaan valkokankaalla nähdään dokumenttielokuva Jyrki Kankaasta. Festivaalin monivuotinen taiteellinen johtaja oli keskeisessä roolissa tapahtuman järjestelyissä vuodesta 1966 vuoteen 2009 asti. Hän sai vuosien aikana lempinimen Mr. Pori Jazz. Se on myös dokumentin nimi.

Dokumenttia kuvataan muun muassa ensi viikolla alkavilla Pori Jazz -festivaaleilla. Se sisältää lisäksi kohtauksia menneiltä vuosilta ja ennennäkemätöntä materiaalia kulisseista ja maailmantähtien takahuoneista.

Tarinoita riittää

Artista Filmin tuottaman dokumentin ohjaa Timo Koivusalo. Hän kuvailee Kangasta ainutlaatuiseksi persoonaksi, jolla on soittajan sielu ja visionäärin rohkeus. Dokumentti kuljettaa persoonaa halki festivaalin vauhdikkaiden vuosikymmenien.

– Millainen on mies, joka on henkilökohtaisesti hakenut Benny Goodmanin kotoaan New Yorkista Poriin esiintymään, saanut Miles Davisin ja James Brownin Kirjurinluotoon ja joka on itse soittanut jazzia Venäjän presidentin Medvedevin kotona? Siinä riittää tarinoita kerrottavaksi, Koivusalo toteaa tuotantoyhtiön tiedotteessa.

Dokumenttielokuvan toisena käsikirjoittajana ja taustatoimittajana on Pori Jazzin pitkäaikainen tiedottaja Mikko Peltola.