Metsähallitus suunnittelee maastopyöräilyreitit mobiiliin – kesätyöntekijä polkee pyörällä ja digitoi reitit koneelle

Metsähallitus on ottanut Rovaniemellä käyttöön valtakunnallisesti ainutlaatuisen tavan toteuttaa maastopyöräilyreittejä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun metsätalousalueille tehtävät maastopyöräilyreitit ovat saatavissa vain mobiilissa eikä niitä merkitä maastoon.

maastopyöräily
Jenni Pintamo-Kenttälä
Jenni Pintamo-Kenttälän tehtävänä on kartoittaa maastopyöräilyyn soveltuvat reitit.Antti Mikkola / Yle

Rovaniemen lähialueiden maastopyöräilyreittien kartoittaminen ja suunnittelu mobiiliin on kolmivuotinen projekti. Tavoitteena on saada maastopyöräilyreittejä Rovaniemen kaupungin verkkopalvelu Etiäiseen. Kustannukset pysyvät maltillisina, koska maastomerkintätyötä ei tarvitse tehdä.

– Tämä on kokeilua ja toivomme tietenkin, että kansalaiset löytävät palvelun ja saadaan sitä kautta lisää kulkijoita luontoon, Metsähallituksen tiedottaja Juri Laurila sanoo.

Lapin ammattikorkeakoulussa metsätalousinsinööriksi opiskelevan Jenni Pintamo-Kenttälän tehtävänä on kartoittaa maastopyöräilyyn soveltuvat reitit. Hänelle tarjottiin työpaikkaa maastopyöräilyharrastuksen ansiosta eikä vastausta tarvinnut kahta kertaa miettiä.

– Siis eihän hauskempaa voisi olla, ainakaan jos ei aina sada eikä ole sääskiä paljon, hän hymyilee.

Ensimmäinen reitti julkaistaan piakkoin

Reittien kartoittamisella Metsähallitus tahtoo aktivoida ihmisiä liikkumaan luonnossa. Suurin osa mobiilissa julkaistavista reiteistä on helpohkoja koko perheen pyöräilyreittejä, mutta kartoitettavana on myös haastavampia reittejä.

Reitit kulkevat metsäautoteillä, poluilla, talvitiepohjilla ja vastaavilla pyöräilykelpoisilla reiteillä. Ensimmäinen reitti Norvajärven Mottimetsään on jo tehty, mutta odottelee vielä julkaisuaan.

– Tähän mennessä Jenni on kulkenut Songan ja Perunkajärven suunnalla. Ilmeisesti tarkoitus on Oikaraisen suuntaankin keretä, Laurila selvittää.

Pintamo-Kenttälän päivät kuluvat maastossa pyöräillen ja reittejä koneelle digitoiden.

– Onneksi en tee itse kaikkia päätöksiä. Käyn keskustelua esimiehen kanssa ja olen kokeneempien lajin harrastajienkin kanssa keskustellut, että mitä he toivovat, hän selittää.