1. yle.fi
  2. Uutiset

Miesten päihdekuntouslaitoksessa ei mökötetä yksin – vertaistuki on toiminnan kulmakivi

Uimaharjussa 17 vuotta toiminut päihdekuntoutuslaitos Helppi muutti heinäkuun alussa lähemmäs Joensuuta. Kontiorannan entiseltä varuskunta-alueelta löytyi reilun tuhannen neliön tilat, jossa kaikki toiminnot saatiin saman katon alle.

vieroitushoito (päihdehuolto)
Päihdekuntoutuslaitos Helpin toiminnanjohtaja Markku Tiitinen istuu kahvilla uusissa toimitiloissa.
Siru Päivinen / Yle

Viisitoistapaikkainen päihdekuntoutuslaitos Helppi-yhteisö totuttautuu 20 kilometrin päässä Joensuusta uusiin toimitiloihinsa. Reilut tuhat neliötä pitää sisällään muun muassa oman huoneen jokaiselle asiakkaalle.

– Sain kunnian olla ensimmäisen yövuoron täällä, ja oikein hyvältä tuntuu, toiminnanjohtaja Markku Tiitinen myhäilee.

– Muutto tuli, ja hyvä muutto tulikin. Tätä muuttoa on suunniteltu jo yli puoli vuotta, Tiitinen kertoo kahvimukin ääressä Helpin ruokasalissa.

Kuntoutuslaitoksen uusi sijainti palvelee toimintaa entistä paremmin. Asiakkaiden asioiden hoito niin lääkärin, apteekin, Kelan, kuin pankin suuntaan hoituu nopeammin. Myös hakumatka Helppiin lyheni, suurin osa asiakkaista saapuu Joensuun kautta.

– Tämä on sijaintinsa puolesta minusta ainakin kymmenen kertaa parempi paikka, kuin Uimaharju. Paitsi arkinen asioiden hoito, myös ryhmissä käynti helpottui. Joensuussa toimii paljon tukiryhmiä, jotka ovat nyt paremmin ulottuvilla, Tiitinen toteaa.

Vain sinistä sisustusta

Helpin uusissa tiloissa on sinisiä mattoja, sinisiä kahvimukeja ja sinisiä verhoja. Sille on syynsä.

– Helpissä on vain miesasiakkaita. Tässä talossa on kaksi naista, sairaanhoitaja, ja vaimoni Anu, Markku Tiitinen kertoo.

Rakennuksen päätyyn on tulossa kuntosali, jonka kummiksi saadaan voimamies Ilkka Kinnunen.

– Ilkka on sitoutunut vetämään meidän miehille treenejä jossain vaiheessa. Toimintaa tarvitaan, Kontiorannan sijainti on siinäkin mielessä ihanteellinen. Upea uimaranta on 200 metrin päässä, lenkkipolkuja ja luontoa riittää. Tämä paikka on meille todellinen lottovoitto, Markku Tiitinen sanoo.

Helpissä on jokaiselle päivälle oma ohjelma. Asioiden hoidon lisäksi myös yhteisiä kokoontumisia on säännöllisesti.

– Oma huone tarjoaa omaa rauhaa, mutta ei tänne voi tulla yksinään mököttämään. Yhteisöllisyys on yksi niistä asioista, jota opetellaan. Helpin kulmakivistä tärkein on vertaistuki, Tiitinen painottaa.

Helppi ei ole hotelli, vaan asiakkaat osallistuvat talon töihin aamupuuron keitosta pihatöihin ja imuroinnista saunan siivoukseen.

Kuukausien pituisiakin hoitojaksoja on yhä olemassa

Helpin 15 asiakaspaikasta kaksi on niin sanottuja intervallipaikkoja, joilla tarjotaan nopeaa tukea esimerkiksi ahtaalle joutuneille aiemmille asiakkaille.

Kymmeniä kavereita on pelastunut siltä ekalta huikalta, kun on ottanut meihin yhteyttä, ja täältä on saman tien haettu kaveri Helppiin toviksi keräämään voimia.

Markku Tiitinen

– Kymmeniä kavereita on pelastunut siltä ekalta huikalta, kun on ottanut meihin yhteyttä, ja täältä on saman tien haettu kaveri Helppiin toviksi keräämään voimia. Apua on saatava silloin, kun sitä kipeimmin tarvitsee, tietää toiminnanjohtaja Markku Tiitinen.

Helpissä hoitojakso kestää usein muutaman kuukauden. Pidempiä päihdekuntoutusjaksoja on siis yhä olemassa.

– Kyllä Suomessa edelleen saa pitkiäkin hoitojaksoja, jos ne ovat perusteltuja, ja asiakas on itse motivoitunut tekemään töitä parantumisen eteen. Jos riippuvuus on kehittynyt vuosikymmenten matkalla, ei oikein ole sitä ihmejuttua, jolla sairaus viikon katkolla kokonaan matkasta karistettaisiin, Tiitinen toteaa.

– Minulla on myös kokemus siitä, että tämän kokoinen yksikkö toimii. Me touhuamme paljon ryhmänä, ja vuodet ovat opettaneet, että alle 20 asiakasta on hyvä määrä tähän puuhaan, Tiitinen toteaa.

Helppi-yhteisö poikkeaa monesta muusta päihdekuntoutuspaikasta siinä, että laitoksella on selkeästi isäntä. Toiminnajohtaja Markku Tiitiselle ei kenenkään tarvitse kertoa, millaista päihderiippuvaisen elämä kurjimmillaan on. Hän on myös elävä esimerkki siitä, että elämän voi saada takaisin päivänvaloon.

– Minulla on hyvä vaimo, kolme bulldoggia, talo veden äärellä ja mielekäs työ. Tänä kesänä 23. päivä kesäkuuta tuli raittiutta kokoon jo 24 vuotta, Markku Tiitinen sanoo painavasti.

Lue seuraavaksi