Päivän uutistärpit: Nato-kokous Varsovassa, poutasää Ruisrockissa ja Otello Oopperajuhlilla

Perjantaina Puolassa alkaa sotilasliitto Naton huippukokous, Savonlinnassa puolestaan käynnistetään Oopperajuhlat. Sadekuurot jatkuvat Suomessa, mutta Taiwanissa varaudutaan jopa taifuuniin.

Ulkomaat
Kuva Otellon harjoituksista.
Kuva Otellon harjoituksista Savonlinnan oopperajuhlilla.Soila Puurtinen / Savonlinnan Ooperajuhlat

Kotimaan matkailua kympillä

Mitä hauskaa budjettimatkailija voi tehdä eri puolilla Suomea alle kympillä? Yle esittelee tänään jutussaan kaupunkimatkailijoille uusia vinkkejä 19 kaupunkiin. Mukaan mahtuu kulttuuria, luontoa ja rentoa tunnelmaa.

Suomi mukana Naton huippukokouksessa

Sotilasliitto Nato aloittaa tänään huippukokouksen Puolan pääkaupungissa Varsovassa. Kokouksessa käsitellään muun muassa Baltiaan sijoitettavia maajoukkoja. Suomesta Varsovaan matkustavat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Timo Soini, puolustusministeri Jussi Niinistö ja puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.

Mustasukkaisuutta Savonlinnan oopperajuhlilla

Verdin Shakespeare-oopperatrilogian kulmakivi Otello avaa Savonlinnan Oopperajuhlat tänä iltana. Teos on osa festivaalin omaa tuotantoa. Trilogian muut osat, Macbeth ja Falstaff, esitetään tuontitavarana, sillä pitkälti omarahoitteinen festivaali ei voi ottaa suuria taloudellisia riskejä. Kävimme paikan päällä selvittämässä, mikä merkitys omilla tuotannoilla on kansainvälisesti arvostetun kulttuuritapahtuman ohjelmistossa.

Etelässä lämpenee ja pohjoisessa viilenee

Sadekuuroja on luvassa viikonloppunakin suuressa osassa maata. Etelässä sää kuitenkin lämpenee, sen sijaan pohjoisessa sää viilenee. Lauantai-illaksi sadekuurot väistyvät, ja etelässä sunnuntaista on tulossa viikon poutaisin päivä. Viikonloppuna järjestetään jälleen useita kesätapahtumia, joista Turun Ruisrock saa nauttia parhaasta säästä: Varsinais-Suomessa saatetaan välttyä kokonaan sateilta.

Taifuuni lähestyy Taiwania

Taiwania puolestaan lähestyy voimakas trooppinen myrsky. Nepartak-taifuunin on odotettu iskevän pääsaarelle torstaina. Tuhansia matkailijoita on evakuoitu pikkusaarilta myrskyn edeltä. Nepartakin odotetaan tuovan tullessaan rankkasateita ja aiheuttavan maanvyörymiä.