Hyppää sisältöön

Yt-mankelin läpi yli 60 kertaa – luottamusmies Kalle Kiili: "Nyt voi vetää henkeä ja miettiä rauhassa, mitä tekee isona"

Yt-mankelien rytyyttämä Microsoftin luottamusmies uskoo ICT-alaan, vaikka muutokset ovat nopeita ja arvaamattomia.

Microsoftin ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Kalle Kiili saapuu Yle Tampereen vieraaksi suoraan Microsoft Mobile Oy:n torstaina päättyneistä yt-neuvotteluista. Vaikka urakka on ohi, lopullinen irtisanottavien määrä ei vielä ole tiedossa. Kiili itse on matkalla kesäpaikkaansa Teuvalle.

– Kyllä siellä sauna lämpiää. Nyt täytyy ottaa rauhallisesti ja vetää vähän henkeä perheen parissa, sanoo Kiili rauhalliseen tyyliinsä.

Viimeiset yt-neuvottelut poikkesivat aiemmista siinä, että lopputulos oli jo käytännössä selvä. Jo toukokuussa Microsoft ilmoitti lopettavansa koko Tampereen yksikön.

Kukaan ei elättänyt edes toivetta siitä, että yt-neuvottelujen kuluessa päätös Tampereen yksikön lakkauttamisesta peruuntuisi.

Kalle Kiili

– Aika nopeasti tämän shokkiuutisen jälkeen ihmiset alkoivat katsoa eteenpäin. Kukaan ei elättänyt edes toivetta siitä, että yt-neuvottelujen kuluessa päätös Tampereen yksikön lakkauttamisesta peruuntuisi.

Viimeistä yt-kierrosta on keventänyt se, että sen aikana on kuulunut myös paljon iloisia uutisia. Moni on jo löytänyt uuden työpaikan ja kysellyt, koska uutta työsopimusta voi allekirjoittaa. Kiili kuitenkin muistuttaa, että ICT-ala ei kuitenkaan ole yhteisen porukan ala.

– Ohjelmistokehityspuolella työpaikkoja on paremmin tarjolla kuin rautapuolella. Mekaniikan osaajat ovat huonommassa asemassa kuin koodarit, kiteyttää Kiili.

Irtisanottavien määrä vielä auki

Kiili edustaa noin 350 ylempää toimihenkilöä. Yt-neuvottelut koskivat kaikkiaan 1350 henkeä.

– Irtisanomisia ei välttämättä tule niin paljon, koska moni ottaa vapaaehtoisen tukipaketin. Se on korkeintaan 12 kuukauden palkka. Lähes 90 prosenttia omista edustettavistani saa tuon täyden paketin.

Sen lisäksi Microsoft tukee yritysten perustamista. Tämä Polku-järjestely saa Kiililtä kiitosta.

– Erityisesti tuki, jonka saa jos perustaa uuden yrityksen on erittäin hyvä.

Kiiliä kismittää kuitenkin se, että valtiovalta ei ole kovin suopea Microsoftin halulle tukea poispotkimiaan työntekijöitä: verottaja vie tukipaketista ja yritystuesta ison osan.

Yli 60 yt-neuvottelua takana, tulevaisuus auki

Kiili on ollut mukana yli 60 yt-neuvotteluissa. Hän sanoo, että ne ovat muuttaneet häntä ihmisenä. Julkisuudessa mies on ollut paljon, koska "ei ole hiljaakaan osannut olla".

– Julkisuudelle ei voi mitään. Se pitää ottaa asiaan kuuluvana. Se on välttämätönkin monta kertaa kun asioita pitää saada yleiseen tietoisuuteen.

Työurasta ei ole muodostunut ihan sellaista, kuin nuorena insinöörinä ajatteli.

Kalle Kiili

Luottamustoimelle uhrattuja vuosia Kiili ei kadu, vaikka uskoo, ettei profiloituminen työntekijöiden etujen ajajaksi välttämättä edesauta uuden työn etsimistä.

– Työurasta ei ole muodostunut ihan sellaista, kuin nuorena insinöörinä ajatteli. Toisaalta kokemusta on tullut valtavasti. On saanut toimia useiden ihmisten kanssa eri tasoilta ja saanut oppia paljon vaikuttamisesta.

Vaikka luottamusmiehen hommat Microsoftilla ovat kohta ohi, vaikuttamistyö jatkuu insinööriliitossa, jonka varapuheenjohtaja Kiili on. Nyt hän sanoo odottavansa rauhassa irtisanomislappua. Siitä näkee, mikä viimeinen työpäivä lopulta on.

– Sitten voi vetää henkeä ja miettiä rauhassa, mitä tekee isona. Kaikesta huolimatta minulla on kova usko tulevaisuuteen.

– Koko tarinan opetus on että, muutokset alalla ovat joskus todella nopeita ja ennalta arvaamattomia. Paljon on osuutta myös sattumalla ja onnella.

.
.