Hondurasissa jälleen "poliittinen naismurha" – Ympäristöaktivisti löytyi kuolleena kaatopaikalta

Jo kolme alkuperäiskansojen oikeuksia ajavaan järjestöön kuulunutta henkilöä on surmattu. Hollanti ja Suomi ovat aiemmin vetäytyneet järjestön vastustaman Agua Zarca -patohankkeen rahoittamisesta.

Ulkomaat
Lenca Berta Cáceres
Mellakkapoliisi otti toukokuun alussa yhteen Lenca-intiaanien kanssa, jotka protestoivat maan presidentin asunnon ulkopuolella vaatien maaliskuisen Berta Cáceresin surman selvittämistä.

Ympäristöaktivistien surmat ovat saaneet jatkoa Hondurasissa. Maaliskuussa surmatun Berta Cáceresin kanssa samaan järjestöön kuulunut Lesbia Yaneth Urquia, 49, löydettiin keskiviikkona kuolleena Marcalan pikkukaupungin kaatopaikalta. Paikka on noin 100 kilometriä pääkaupungista Tegucigalpasta länteen.

Urquia oli kadonnut tiistaina lähtiessään pyöräilemään kotoaan. Uutistoimisto Reutersin haastattelemien hondurasilaisten viranomaisten mukaan tappajat olivat ”tunnistamattomia miehiä.” Poliisi kertoo Urquian raportoineen kiristyksestä.

Ympäristöasioiden ja alkuperäiskansojen puolesta kampanjoinut Copinh-järjestö kuvailee tapahtunutta ”poliittiseksi naismurhaksi.” Järjestön mukaan surmasta ovat vastuussa Hondurasin hallitus, kongressin varapuhemies ja hänen aviomiehensä, joka on erään kiistellyn padon omistaja. Uutistoimisto Reuters ei tavoittanut heitä kommentoimaan lausuntoa.

Järjestön jäsenistä kolme on surmattu maaliskuun jälkeen. Vain muutama viikko maaliskuisen Cáceresin surman jälkeen Nelson Garcia kuoli ampumisessa. Cáceresin surmasta on pidätettynä viisi ihmistä, joista yksi on Agua Zarca –patohankkeen taustayhtiön Desan työntekijä. Pidätysten jälkeen Hollantilainen kehityspankki FMO kertoi vetäytyvänsä Agua Zarcan rahoittamisesta. Aiemmin myös Suomen valtion omistama Finnfund oli jäädyttänyt rahoituksensa hankkeelle.

Lähteet: Reuters, AP