1. yle.fi
  2. Uutiset

Obama: Poliisin pitää kitkeä ihonväriin perustuvat ennakkoluulonsa

Tällä viikolla jo kaksi tummaihoista on kuollut poliisin luoteihin Yhdysvalloissa.

Ulkomaat
Barack Obama
EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on peräänkuuluttanut maan lainvalvojia kitkemään ihonväriin perustuvat ennakkoluulot riveistään. Hänen mukaansa kaikki amerikkalaiset ovat huolissaan poliisin viimeaikaisista toimista, joissa tummaihoisia tai latinalaisamerikkalaisia on kuollut poliisin ampumiin luoteihin.

Obama antoi lausuntonsa hetki sen jälkeen, kun hänen koneensa oli laskeutunut Puolaan. Presidentti osallistuu perjantaina Naton huippukokoukseen Varsovassa.

Hänen viestinsä oli, etteivät Louisianassa tiistaina tai Minnesotassa keskiviikkona tapahtuneet ampumiset ole yksittäistapauksia. Ne ovat hänen mukaansa oireita laajemmasta oikeusjärjestelmään pesiytyneestä rasismista, jota ei olla korjaamassa tarpeeksi nopeasti.

- Kun näitä tapahtuu, iso osa kansastamme tuntee että kyse on ihonväristä, eikä heitä kohdella tasavertaisesti. Ja se sattuu. Ja sen pitäisi olla meidän kaikkien ongelma, Obama sanoi.

Keskiviikkona 32-vuotias Philando Castile ammuttiin kuoliaaksi poliisin liikennevalvonnan yhteydessä Minnesotassa. Hänen tyttöystävänsä avasi Facebookiin suoran videolähetyksen tilanteen jälkeen, jossa hän kertoo ampumisen tapahtuneen ilman selvää syytä, kun uhri oli tavoitellut lompakosta ajokorttiaan poliisin näin pyytäessä.

Tiistaina 37-vuotias Alton Sherling kuoli poliisin luoteihin kärhämöityään kahden poliisimiehen kanssa kaupan edustalla pääasiassa mustien asuttamalla asuinalueella Louisianassa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi