1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tässäkö pysyvä ratkaisu Helsingin hanhiongelmaan?

Valkoposkihanhien jätökset nurmikolla haittaavat rantaelämää, kukapa nyt kakan keskellä haluaisi piknikille tai aurinkoa ottamaan. Toukolan rantapuistossa on tänä kesänä kokeiltu aitoja, jotka rajoittavat hanhien laiduntamista.

Kotimaan uutiset
hanhiaita, arabia, hanhenkakka
Hanhet kakkaavat nyt aidan toisella puolen.Mari Sarolahti/ Yle

Maa- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa opiskeleva Leena Hintsanen kerää kesätyönään valkopostihanhien ulosteita aitakokeilun alueelta ja verrokkialueelta.

Hänestä ero on selvä: aita toimii.

– On niissä selkeä ero, kaupunki toki sitten päättää onko aidoista riittävästi apua. Myös ohikulkijat ovat olleet tyytyväisiä, Hintsanen sanoo.

Aitakokeilu on ollut arabianrantalaisten mieleen, kertoo metsävastaava Vesa Koskikallio Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.

– Pääosin on tullut positiivista palautetta , kun kaupunki tekee hanhitilanteelle jotain. Pieniä moitteita on tullut aitojen ulkonäöstä, Koskikallio kertoo.

Arabianrantaan sijoitetut tilapäiset aidat poistetaan syksyllä. Mikäli pidempiaikaisia aitoja rakennetaan, niiden muotoiluun ja ulkonäköön kiinnitetään enemmän huomiota, luvataan rakennusvirastosta.

Hanhien käyttäytymistä tutkitaan parhaillaan

Hanhien käyttäytymistä seuraa Helsingin yliopiston metsäekologinen laitos. Tutkimustietoja aitojen vaikutuksesta valkoposkihanhien ulosteiden määrään on luvassa loppukesästä. Samalla selvitetään, voisiko rantanurmilla suosia sellaisia kasvilajeja, jotka eivät hanhille maistu.

Varsinkin poikasaikaan valkoposkihanhet eivät viihdy korkeassa heinikossa, vaan valitsevat lyhyen nurmikon ja avomaaston. Rannan tuntumasta pääsee myös nopeimmin pakoon, jos vaara uhkaa.

Tutkimuksesta odotetaan ratkaisua hanhiongelmaan, toivoo metsävastaava Vesa Koskikallio.

– Sitten täytyy miettiä, että tehdäänkö tänne jatkossa pysyviä aitoja, vai ruvetaanko pohtimaan muita ratkaisuja, kuten korkeampaa kasvillisuutta, jolla voisi ohjata hanhipopulaatiota, Koskikallio sanoo.

Lue seuraavaksi