Jatkuvat sateet uhkaavat aiheuttaa satotuhoja – perunaruton riski kasvaa

Jatkuvia sateita seurataan Pohjois-Pohjanmaalla huolestuneina, sillä maakunnan alueella viljellään iso osa Suomen ruokaperunasta. Vielä tietoa suuremmista sato-ongelmista ei ole kantautunut ProAgria Oululle, mutta tilanne näyttää hankalalta. Vettä on tullut runsain määrin, ja vesistöjen pinnat ovat uhkaavasti nousussa.

Kotimaa
Perunaa
YLE / Tarja Nyyssönen

Vilja- ja perunapelloille saattaa aiheutua mittaviakin tuhoja, mikäli rankat sateet jatkuvat Pohjois-Pohjanmaalla. Näin arvioi ProAgria Oulun erityisasiantuntija Olli Valtonen.

Valtosen mukaan isommista ongelmista ei ole vielä kantautunut tietoa, mutta vettä on tullut erittäin runsaasti koko alkukuun, ja vesistöjen pinnatkin ovat nyt uhkaavasti nousussa.

Oikeastaan kaikki riippuu hyvin pitkälle siitä, kauanko vesi ehtii pellolla olla.

Erityisasiantuntija sanoo, että mikäli kovat sateet jatkuvat vielä muutamankin päivän ajan, viljelijät ovat ongelmissa.

– Tällainen märkä keli lisää perunaruton riskiä, ja viljojenkin osalta tautiriski suurenee. Kaikki riippuu hyvin pitkälle siitä, kauanko vesi ehtii pellolla olla. Esimerkiksi vilja kestää sellaista tilannetta yleensä kahdesta kolmeen vuorokautta, ja sen jälkeen alkaa tulla isompia tuhoja.

Valtonen sanoo, että tulevat säät ratkaisevat paljon.

MTK:n mukaan Pohjois-Pohjanmaa tuottaa sertifioidusta siemenperunasta noin 70 prosenttia.

Ely-keskus kertoi torstaina, että kovat sateet ovat nostamassa tulvariskiä erityisesti Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa. Säännöstellyt järvet ovat täyttymässä, joet ja ojat ovat piripinnassa ja maaperä on täynnä vettä.

Ely-keskuksen mukaan Kalajoen vesistön alueella vesi voi nousta alavimmille pelloille kuten keskimääräisissä kevättulvissa.