1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Nappasiko nokkakala? Nyt kerätään kala- ja rapuhavaintoja

Luonnonvarakeskus kerää havaintoja Suomen vesistöissä esiintyvistä kala- ja rapulajeista.Tavoitteena on koota tietoa lajien levinnäisyydestä ja kantojen koosta.

luonto
Piikkimonni MaretariumissaMaretarium

Luonnonvarakeskus (Luke (siirryt toiseen palveluun)) kerää tänä kesänä kala- ja rapuhavaintoja. Havaintoja toivotaan erityisesti uhanalaisista ja puutteellisesti tunnetuista lajeista.

Puutteellisesti tunnettuja lajeja ovat esimerkiksi elaska, piikkikampela, nokkakala ja isosimppu. Näiden lajien esiintymisestä on vaikea saada tietoa, sillä useimmat niistä ovat joko pieniä tai oleilevat pohjan tuntumassa ja jäävät harvoin tavallisiin kalanpyydyksiin.

Myös vieraslajeista, kuten täpläravusta, hopearuutanasta, mustatäplätokosta ja piikkimonnista, kaivataan havaintoja.

Havaintojen avulla pyritään selkiyttämään kuvaa lajien levinneisyydestä ja runsaudesta sekä niiden mahdollisista muutoksista. Tietoja käytetään muun muassa tulevissa uhanalaisuusarvioinneissa, luontoselvityksissä sekä alueellisten hoito- ja suojelusuunnitelmien laatimisessa.

Kalahavainnot voi ilmoittaa kaikille avoimessa kalahavainnot.fi (siirryt toiseen palveluun)-verkkopalvelussa. Havainnosta toivotaan myös valokuvaa, jotta laji voidaan varmistaa.

Kaikki varmistetut havainnot lisätään karttanäkymään, jolloin kuka tahansa voi katsella kalojen esiintymisalueita. Lisäksi palvelussa on tietoa Suomessa havaituista kalalajeista.

Lue seuraavaksi