Ylen toimittaja Dallasin poliisisurmista: En muista toista vastaavaa hyökkäystä

Yhdysvalloissa poliisit ovat usein osallisina kuolemaan johtavissa ammuskeluissa, mutta heihin itseensä kohdistuva hyökkäys on erittäin harvinainen, kertoo Ylen avustaja Tomi Hinkkanen. Poliisiväkivaltaa vastustavan mielenosoituksen yhteydessä sala-ampujat ampuivat ainakin yhtätoista poliisia, joista viisi on kuollut.

Ulkomaat
Uutisvideot: Dallasin poliisi kertoi ampumisista: Pommia etsitään
Uutisvideot: Dallasin poliisi kertoi ampumisista: Pommia etsitään

Dallasissa poliiseihin kohdistunut sala-ampujien väijytys on erittäin poikkeuksellinen, sanoo pitkään Yhdysvalloissa asunut Ylen avustaja Tomi Hinkkanen.

– Mieleen tulee ainoastaan joitain uskonlahkojen ja poliisin välisiä yhteenottoja, joissa olisi kuollut näin paljon poliiseja. En muista toista vastaavaa tapausta, jossa poliisien kimppuun olisi tällä tavalla systemaattisesti hyökätty niin kuin nyt on Dallasissa tapahtunut, Hinkkanen kertoo.

Poliisiautoja sairaalan edustalla Dallasissa.
Reuters

Poliisiväkivaltaa vastustaneen mielenosoituksen päätteeksi alkaneessa ampumisessa kuoli viisi poliisia ja haavoittui ainakin kuusi.

Hänen mukaansa teko vaikuttaa olevan kosto aiemmin tällä viikolla tapahtuneista Louisianan ja Minnesotan tapauksista, joissa kummassakin valkoinen poliisi ampui pidätystilanteessa pikkurikkeestä epäillyn mustan miehen kuoliaaksi.

– Poliisi on hyvin usein osallisena kuolemaan johtavissa ammuskeluissa, niitä tapahtuu vuosittain tuhatkunta. Poliisia on arvosteltu ankarasti liian kovista otteista varsinkin mustien kanssa. Poliiseja puolestaan kuolee virantoimituksessa noin 50 vuodessa.

Hinkkasen mukaan varsinkin mustat amerikkalaiset ovat saaneet tarpeekseen poliisiväkivallasta, ja hanakalle aseisiin tarttumiselle pidätystilanteissa on tehtävä jotain.

– Poliisia pitää uudistaa. Jotain todellakin täytyy tapahtua.