1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Uniapneasta kärsivillä muita huonompi ennuste pallolaajennuksen jälkeen

Sydänoireiden takia pallolaajennukseen joutuneiden ennuste on uniapneapotilailla muita potilaita heikompi, selviää seurantatutkimuksesta.

Potilaalle sovitetaan ylipainemaskia. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Unenaikaisia hengityskatkoksia eli uniapneaa potevien ennuste pallolaajennuksen jälkeen on muita potilaita heikompi, selviää Journal of the American Heart Associaton -lehdessä julkaistusta japanilaistutkimuksesta. Tulokset laajentavat tutkimusnäyttöä uniapneaan kuuluvien sydän- ja verisuonioireiden riskistä.

Tutkijoiden seurannassa oli 240 pallolaajennusoperaatiossa ollutta sydänpotilasta kuuden vuoden ajan. Heistä noin puolet poti myös uniapneaa.

Seurannan aikana uniapneapotilaat sairastuivat muita todennäköisemmin uusiin oireisiin, kuten sydänkohtaukseen, aivoverenkiertohäiriöön tai sydämen vajaatoimintaan. Myös heidän kuolleisuutensa oli suurempaa seurannan aikana.

Uniapnea on yhdistetty sydänoireisiin ennenkin. Ainakin osa terveysriskeistä katoaa tai pienenee, jos uniapneaan annetaan ylipainehengityshoitoa. Hoito pitää potilaan ylihengitystiet auki kevyesti paineistetulla ilmalla ja estää öiset hengityskatkokset.

Suomessa uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia miehistä ja kaksi prosenttia naisista.