Ylen kysely: Kansalaiset haluavat äänestää Natosta lähivuosina

Ylen kyselyssä kansanäänestyksen järjestämistä Nato-jäsenyydestä toivoo lähes puolet kansalaisista. Tänään julkistetussa MTV Uutisten ja Aamulehden kyselyssä tulos on päinvastainen.

Kotimaa
Nato-kyselyn tulos.
Yle Uutisgrafiikka

Yle kysyi yli tuhannelta suomalaiselta, pitäisikö Nato-jäsenyydestä järjestää neuvoa-antava kansanäänestys. 48 prosenttia vastaajista haluaisi, että kansanäänestys järjestettäisiin. Nato-äänestyksen kannattajia löytyi eniten yli 65-vuotiaiden ja pienituloisten joukosta. Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselyssä vahvimmin äänestyksen järjestämisen kannalla ovat SDP:n kannattajat. Heistä 57 prosenttia kannattaa äänestyksen järjestämistä.

Enemmistö hyvätuloisista vastustaa kansanäänestystä

Kansanäänestystä vastustaa Ylen kyselyssä 40 prosenttia vastanneista. Eniten vastustajia on 35-49 vuotiaiden ikäryhmässä. Kielteisesti äänestyksen järjestämiseen suhtaudutaan ryhmässä ammatteja, johon kuuluvat toimihenkilöt, asiantuntijat, yrittäjät ja johtavassa asemassa olevat. Puolet yli 45 000 euroa vuodessa ansaitsevista vastustaa äänestyksen järjestämistä. Kokoomuksen äänestäjistä 59 prosenttia on kielteisellä kannalla.

Kansanäänestyksen järjestäminen tällä vaalikaudella sai kannatusta

32 prosenttia vastanneista haluaisi, että äänestys pidettäisiin jo tällä kaudella. 31 prosenttia vastanneista äänestäisi Nato-jäsenyydestä mieluummin 2019-2023. 19 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa, milloin Nato-äänestys heidän mielestään tulisi järjestää.

Kyselyjen tulokset menivät ristiin

MTV:n Uutisten ja Aamulehden tänään julkaisemassa kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) tulos on päinvastainen. 47 prosenttia vastaajista vastustaa neuvoa-antavaa kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä. 42 prosenttia taas katsoo, että kansanäänestys olisi järjestettävä.

Ylen kyselyn virhemarginaali on +/- 2,5 prosenttiyksikköä. MTV:n Uutisten ja Aamulehden kyselyn virhemarginaali on vastaavasti +/- 3 prosenttiyksikköä.