Siipirikko kuningaskalastaja löytyi maantieltä – hoitola yrittää pelastaa harvinaisen linnun

Ohikulkijat löysivät Suomessa harvoin pesivän kuningaskalastajan huonokuntoisena maantieltä Siuntiosta. Siipirikkoa lintua hoidetaan nyt Heinolan lintutarhalla. Hoidokki pääsee tänään lääkärintarkastuksen, mutta se pitäisi saada myös syömään.

Kuva: Heinolan lintutarha

Harvinainen kuningaskalastaja tuotiin Heinolan lintutarhalle hoidettavaksi torstaina.

– Lintu tuotiin eilen aamupäivällä Siuntiosta, josta se oli löytynyt maantieltä. Hyvä yhteistyökumppanimme, Lohjan lintuhoitolan Ari Nordström, välitti "kunkun" jatkohoitoon Heinolaan, kertoo lintutarhan hoitaja Olli Vuori.

Lintu on jäänyt ilmeisesti auton kolhimaksi. Kuningaskalastajan oikea siipi on vioittunut, mutta käsituntumalla vamma ei tunnu pahalta. Vuoren mukaan lintu pääsee tänään lääkäriin ja mahdolliseen kuvaukseen.

Lintu on toipumassa omassa häkissään, jossa on vesiallas ja suojapuita sekä onttoja pöllejä, joiden sisään se voi piiloutua.

Kuningaskalastajan altaaseen laitetaan pientä kuoretta, minkä toivotaan saavan linnun syömään.

– Jos lintu kuntoutuu, se on tarkoitus palauttaa takaisin Siuntioon. Kuningaskalastaja on pesinyt siellä paikallisella joella joinakin vuosina, kertoo Vuori.

Kuningaskalastaja kaivaa jokitörmälle metrin pituisen onkalon, jossa se pesii.

Heinolan lintutarhalla kuningaskalastaja on lajissaan ensimmäinen, mutta aivan ainutlaatuinen vieras se ei Päijät-Hämeessä ole. Vuoren mukaan säihkyvän kirkkaan värinen lintu on pesinyt aiemmin muun muassa Vääksynjoen törmällä.