1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Raudanjoki, Sodankylä

Potkuriparkin Martan uuteen leninkiin meni 50 metriä kangasta

Potkuriparkin Martta on saanut uuden lookin ja uudet vaatteet, komean liiviasun. Ja kun Martta ei ole mikään pikkutyttö, niin yksinkertaiseen leninkiin tarvittiin 50 metriä kangasta, beigeä ja viininpunaista tylliä. Kyllä Martan passaa nyt potkuroida siellä nelostien varressa Raudanjoella Sodankylässä.

Raudanjoki, Sodankylä
Martta-hahmo potkureineen
Martta laitatti myös uuden make upin: huulet värimaailmaansa sopiviksi ja kajalia silmäkulmiin. Tyylitietoisena naisena hän pidensi myös silmäripsiään.Jorma Korhonen Yle

Kukapa ei olisi nähnyt Potkuriparkin Mattaa eteläisessä Sodankylässä nelostien varressa! Hänhän on kerrassaan komea ja hätkähdyttävä ilmestys; Martan pää ulottuu kahdeksan metrin korkeuteen ja jättisuuri potkuri on hänen kulkuvälineensä. Martan tehtävänä on pysäyttää matkailijoita viereiseen palvelupaikkaan.

Potkuriparkin yrittäjä-emäntä Arja Niesniemi esittelee ylpeänä Martan uutta sotisopaa ja Martastakin näkee, että hän siitä tykkää.

Arja Niesniemi on toiminut kymmenen vuotta yrittäjänä Potkuriparkissa. Martan pesti siinä on jatkunut paljon pitempään. Matkailukohteen perustaja ja Martta-hahmon luoja on legendaarinen matkailumies ja taidemaalari Martti Kumpulainen.

Martta on entinen savottakokki

Potkuriparkin Martta on laajalti tunnettu ja kovasti kuvattu. Joka päivä hänen kintereillään vilistelee ihmisiä ja hämmästelee tuota komeaa luomusta.

–Ja erityisesti nyt, kun Martalla on uudet vaatteet, tähdentää Arja Niesniemi.

Potkuriparkin Martan elämäntarina on mielenkiinteinen. Arjan mukaan hän on toiminut kokkina ja tehtävässä jos toisessakin Lapin suurilla savotoilla. Martan tarkkaa lähtökotia ei tiedetä, mutta arvellaan, että hän tuli Lappiin Etelä-Pohjanmaalta, jonne päin hän siinä Raudanjoellakin tähyilee.

–Sanotaan, että Martta olisi pikkuisen heilastellut sen kuuluisimman Lapin jätkän Nätti Jussinkin kanssa. Siitä muistona on Jussilta jäänyt saapas, Arja Niesniemi paljastaa.

Martan pukemiseen tarvittiin nosturia

Potkuriparkin Martan riisuminen vanhoista tamineista ja pukeminen uusiin ei ollut mikään helppo tehtävä. Pari päivää siinä meni muutamalta mieheltä ja naiselta. Ja martan meikkauksessakin tarvittiin nosturia; uUutta punamaalia huuliin ja kajalia silmäkulmiin.

Arja kiittelee "meän Airaa", joka ompeli Martalle nuo vaatteet.

– Kun on hyvä ompelija, niin niitä tarvitaan vain yksi.

– Vaatteita vielä siinä paikalla soviteltiin ja kiinnitettiin. Mutta hyvin se meni. Ja ilmeestä päätellen Marttakin näyttää tykkäävän uudesta olemuksestaan - muotitietoinen nainen.

Matkailijat antoivat vaaterahan

Arja Niesniemi kiittää Potkuriparkin asiakkaita, jotka olivat innolla mukana Martan pukemisessa. Heidän rahallisella tuellaan se onnistui. Arja esittelee vaaterahaston adressia, johon on raapustettu satoja nimiä.

-Rakestetulla ja empaattisella hahmolla on ystävänsä. Martalla on hymy herkässä ja hän haluaa vain kaikille hyvää.

On ollut hyvä matkailukesä

Potkuriparkin emäntä ei moiti tähänastista matkailukesää, vaikka sanookin, että olisihan se voinut parempikin olla.

– Samanlainen se on ollut kuin edellinenkin. Ja onhan tässä vielä mahdollisuus petrata.

Säällä on ratkaiseva vaikutus ihmisten liikkumiseen. Kyllä sen heti huomaa, että nelostiellekin tulee vilskettä, kun ilmatieteen laitos ennustaa pitkäjaksoisempaa lämmintä.

– Ja huomaahan sen siitäkin, että matkamuistot, kahvi ja lohisoppa käyvät kaupaksi, Arja lisää.

Marttaa ja Arjaa juhlitaan lauantaina

Martan uutta asua ja Arjan 10-vuotista yrittämistä juhlitaan Potkuriparkissa lauantaina 9. heinäkuuta ja ihan kakkukahvien merkeissä. Ohjelmaa on koko perheelle kello 13:sta 15:een. Pikku-Marttakin on siellä kertomassa isoisensa tarinaa. Illalla sitten sään salliessa tanssitaan Potkuriparkin pihamaalla paikallisen orkesterin Virve & Vintagesin tandissa.

Lue seuraavaksi