Pesisräpylä ei kelpaa baseball-kentälle: "Ovat niin erilaisia"

Pesäpallo ja baseball ovat sukulaislajeja, mutta eroavaisuudet ovat helposti huomattavissa. Yksi niistä liittyy räpylöihin. Suomalainen pesäpalloräpylä ei nimittäin kelpaa baseball-kentälle, jossa räpylämalli vaihtelee pelipaikan mukaan.

urheilu
Yle

Pesäpallon nappaaminen hyppysiin on huomattavasti helpompaa, jos kädessä on kunnon räpylä. Sääntöjen mukaan räpylää ei ole pakko käyttää, mutta harva kokeilee onneaan paljailla näpeillä.

Pesäpalloräpylät näyttävät ulkoisesti aika lailla samanlaisilta, vaikka esimerkiksi pehmusteiden määrä saattaa vaihdella. Voisi kuvitella, että pesisräpylät ajaisivat asiansa myös sukulaislaji baseballissa, mutta ne eivät sinne kelpaa.

– Säännöt eivät salli niiden käyttämistä. Baseballissa on tarkkaan määritelty minkälaista räpylää kukakin kenttäpelaaja käyttää, kertoo Suomen Baseball- ja Softball -liiton puheenjohtaja Tony Jones.

Siepparin kädet kovilla

Baseballissa sieppari ottaa pallon kiinni jopa 200 kertaa pelin aikana. Silloin kädet ovat kovilla.

– Syötöt tulevat kovaa, joten kädet pitää suojata hyvin. Räpylä on erittäin tukeva ja sen ympärillä on paljon pehmusteita, Tony Jones kertoo.

Muilla etukentällä olevilla pelaajilla on käytössä huomattavasti pienempi räpylä.

– Heidän pitää saada pallo nopeasti pois räpylästä ja heittää se eteenpäin ykkös- tai kakkospesälle.

Poikkeuksen tekee kuitenkin ykkösvahti.

– Hän on kiinni pesässä ja pallo pitää saada varmasti kiinni. Siksi räpylä on vähän isompi. Siinä ei ole sormikkaita ollenkaan. Se on aika umpinainen.

Ulkokentällä tarttumispintaa tarvitaan erityisen paljon. Siellä pitää juosta pitkiä matkoja ja napata pallo kiinni vauhdissa.

Räpylöitä ei saa vaihtaa

Lähes kaikissa baseball-räpylöissä on sisäänrakennettu sormikasosa. Jokaiselle sormelle on siinä oma paikkansa. Tony Jones vapauttaa yleensä etusormen kotelostaan.

– Myytin mukaan pallon kiinniottaminen ei satu silloin niin paljoa. Mutta kyllä se silloinkin sattuu, jos pallon ottaa kiinni pelkällä kämmenellä.

Baseballin säännöt eivät ole tiukkoja vain pesisräpylöiden kohdalla. Räpylöiden vaihtaminen ei ole sallittua edes kenttäpelaajien välillä.

– Esimerkiksi siepparin tai ykkösvahdin räpylää ei saa käyttää muilla pelipaikoilla. Vain ulkokentällä on joustavuutta. Sinne saa halutessaan ottaa pienemmän räpylän. Se ei kuitenkaan kannata, sillä pallon saaminen kiinni pienellä räpylällä ei ole helppoa, Jones toteaa.