Mustien ja poliisin ristiriidoilla pitkä historia Yhdysvalloissa

Dallasin perjantaiset poliisisurmat tehtiin mielenosoituksessa, jossa vastustettiin poliisiväkivaltaa. Yhdysvalloissa on pitkä historia levottomuuksille, jotka on laukaissut suuttumus poliisin toimintaan.

Ulkomaat
Mielenosoittajia
Mielenosoittajia Fergusonissa lokakuussa 2014Tannen Maury / EPA

1900-luvun alussa Yhdysvalloissa puhkesi useita vakavia mustien ja valkoisten välisiä levottomuuksia. Usein poliisia syytettiin asettumisesta valkoisten puolelle.

Heinäkuussa 1900 New Orleansissa alkoivat rajut yhteenotot, kun mustien oikeuksia puolustanut aktivisti Robert Charles (siirryt toiseen palveluun) ampui riidan yhteydessä poliisin ja lähti pakoon. Kolme poliisia oli tullut kyselemään Charlesin ja hänen kumppaninsa tekemisiä. Yhteenotoissa kuoli kaikkiaan 28 ihmistä, joukossa myös Charles.

Touko-heinäkuussa 1917 St Louisissa (siirryt toiseen palveluun) kuoli eri arvioiden mukaan kymmeniä tai jopa 200 ihmistä rajuissa yhteenotoissa. Mellakoinnin laukaisi valkoisten suuttumus siitä, että mustia oli palkattu heidän tilalleen tehtaaseen lakon aikana. Valkoinen väkijoukko hyökkäsi mustien kimppuun ja mellakat alkoivat. Mellakoiden jälkeen Yhdysvalloissa vaadittiin St Louisin poliisipäällikön eroa, koska poliisi ei pyrkinyt tehokkaasti lopettamaan väkivaltaisuuksia. Poliisia vastaan esitettiin syytöksiä myös valkoisten mellakoitsijoiden auttamisesta.

Heinäkuussa 1919 Chicagossa puhkesi levottomuuksia, (siirryt toiseen palveluun) kun valkoisten kivittämä musta mies hukkui ja poliisi kieltäytyi pidättämästä valkoista miestä, jonka silminnäkijät sanoivat olevan syyllinen. Viikon kestäneessä mellakassa kuoli 23 mustaa ja 15 valkoista. Noin tuhat mustien kotia poltettiin. Samana kesänä vakavia valkoisten ja mustien välisiä yhteenottoja puhkesi myös muualla Yhdysvalloissa, muun muassa Washingtonissa. (siirryt toiseen palveluun)

Touko-kesäkuussa 1921 Tulsassa Oklahomassa (siirryt toiseen palveluun)valkoisten ja mustien väliset yhteenotot vaativat ainakin kymmeniä, toisten arvioiden mukaan jopa 300 kuolonuhria, enimmäkseen mustia. Valkoiset mellakoitsijat tuhosivat mustien koteja ja muuta omaisuutta. Poliisi pidätti tuhansia mustia, mutta ei valkoisia. Mellakoiden jälkeen tuomioistuin erotti Tulsan poliisipäällikön syytettynä tehtäviensä laiminlyömisestä.

1943 eri puolilla Yhdysvaltoja puhkesi rotumellakoita. Verisimmät käytiin kesäkuussa Detroitissa, jossa kuoli 34 ihmistä, 25 mustaa ja yhdeksän valkoista. Poliisi surmasi mustista uhreista 17. Myös kuusi poliisia kuoli. Mustat vastustivat syrjintää sekä poliisin taholta kokemaansa epäreilua kohtelua. Mellakoinnin jälkeen poliisia syytettiin jälleen siitä, (siirryt toiseen palveluun) että he kiinnittivät huomionsa mustien toimintaan ja katsoivat sivusta valkoisten mellakointia.

1960-luvulla rotumellakoita sekä mustien ja poliisin välisiä yhteenottoja oli ennennäkemätön määrä.

Martin Luther King
Martin Luther Kingin surma laukaisi laajoja mielenosoituksiaFlip Schulke

Heinäkuussa 1964 Harlemissa (siirryt toiseen palveluun) puhkesi mellakoita, kun poliisi oli ampunut 15-vuotiaan James Powellin silminnäkijöiden edessä. Kuusi päivää kestäneet levottomuudet levisivät myös muualle New Yorkiin ja niihin osallistui tuhansia ihmisiä. Yksi ihminen kuoli, yli sata loukkaantui, satoja pidätettiin ja omaisuutta tuhottiin.

Elokuussa 1965 Los Angelesissa alkoi mellakointi, kun poliisi oli käyttänyt liiallista voimaa pidättäessään mustan rattijuopon. Sen jälkeen poliisi syytti erästä silminnäkijää siitä, että tämä olisi sylkenyt hänen päälleen ja yritti pidättää tämän. Väkijoukko alkoi heitellä kivillä autoja, ja pian mellakointi paheni kaksipäiväisiksi väkivaltaisuuksiksi ja omaisuuden tuhoamiseksi. Lopulta kansalliskaarti kutsuttiin lopettamaan mellakat. Kahden päivän aikana 34 ihmistä kuoli, tuhat loukkaantui ja omaisuutta vahingoitettiin satojen miljoonien eurojen edestä.

Heinäkuussa 1966 Detroitissa (siirryt toiseen palveluun) alkoivat viisi päivää kestäneet väkivaltaisuudet, kun poliisi teki ratsian luvattomaan baariin köyhällä mustien asuttamalla alueella. Kun poliisi pidätti 82 ihmistä, väkijoukko alkoi kerääntyä paikalle ja mellakoida. Väkivaltaisuuksissa kuoli 43 ihmistä, joista 33 oli mustia. Yli tuhat loukkaantui ja tuhansia pidätettiin.

Heinäkuussa 1967 Newarkissa osoitettiin heinäkuussa mieltä poliisitalolla, kun poliisi oli pahoinpidellyt pidätysyrityksen yhteydessä mustan taksinkuljettajan. (siirryt toiseen palveluun)Poliisi käytti voimaa hajottaakseen mielenosoituksen, ja seuraavana päivänä järjestettiin uusi mielenosoitus poliisiväkivaltaa vastaan. Poliisi käytti jälleen voimaa, mikä laukaisi väkivaltaiset mellakat ja ryöstelyn. Kansalliskaarti kutsuttiin hätiin. Kaikkiaan 23 ihmistä kuoli.

1968 kansalaisoikeusaktivisti, pastori Martin Luther King murhattiin Memphisissä 4. huhtikuuta. Mellakoita puhkesi yli sadassa kaupungissa. Kymmeniä ihmisiä kuoli.

Toukokuussa 1970 Augustassa Georgiassa kuoli useita ihmisiä mellakoinnissa, joka alkoi, kun 16-vuotias vammainen musta poika Charles Oatman (siirryt toiseen palveluun) kuoli sellissään ruhjevammoihin. Poliisin mukaan hän oli pudonnut sängystä. Paikalliset asukkaat epäilivät poliisin pahoinpidelleen pojan. Myöhemmin Oatmanin murhasta tuomittiin hänen kaksi sellitoveriaan.

Ihmiset osoittivat mieltään Eric Garnerin kuoleman johdosta joulukuussa 2014 Atlantassa.
Ihmiset osoittivat mieltään Eric Garnerin kuoleman johdosta joulukuussa 2014 Atlantassa. Erik Lesser / EPA

Toukokuussa 1980 Miamissa (siirryt toiseen palveluun) puhkesi 1960-luvun jälkeen verisimmät mellakat, kun neljä poliisia vapautettiin syytteistä, jotka koskivat mustan Arthur McDuffien kuolemaa pidätyksen yhteydessä saamiinsa vammoihin. Poliisit pysäyttivät McDuffien ylinopeuden takia ja pahoinpitelivät tämän. 18 ihmistä kuoli ja omaisuusvahingot olivat mittavat.

Elokuussa 1988 New Yorkissa mellakoitiin kaksi päivää, kun Tompkins Square Parkiin (siirryt toiseen palveluun) julistettiin yöllinen ulkonaliikkumiskielto huumeidenkäyttäjien, kodittomien ja skinheadien suosimaan puistoon. Poliisin ja mielenosoittajien välillä puhkesi useita yhteenottoja. Kymmeniä ihmisiä loukkaantui. Poliisin väkivaltaisuudesta tehtiin yli sata valitusta.

Huhti-toukokuussa 1992 Los Angelesissa mellakoitiin useiden päivien ajan, (siirryt toiseen palveluun) kun oikeus oli vapauttanut syytteistä mustan Rodney Kingin pahoinpidelleet poliisit. Eri puolille kaupunkia levinneisiin mellakoihin osallistui tuhansia ihmisiä, ja 53 ihmistä kuoli. Omaisuudelle aiheutui miljardin dollarin vahingot.

Huhtikuussa 2001 Cincinatissa (siirryt toiseen palveluun) puhkesi neljä yötä kestäneitä levottomuuksia, kun poliisi ampui pikkurikkeistä epäillyn 19-vuotiaan mustan Timothy Thomasin pidätyksen yhteydessä. Jo aiemmin poliisin väkivalta oli kiristänyt tilannetta kaupungissa.

Heinäkuussa 2012 Anaheimissa Kaliforniassa (siirryt toiseen palveluun) puhkesi mielenosoituksia ja yhteenottoja, kun poliisi ampui takaa-ajon aikana 25-vuotiaan Manuel Diazin. Mielenosoitukset laajenivat, kun poliisi ampui toisen latinomiehen Joel Acevedon, joka oli takaa-ajon yhteydessä ampunut kohti poliiseja.

Elokuussa 2014 Fergusonissa Missourissa alkoi mellakoiden sarja, kun poliisi ampui ryöstöstä epäillyn 18-vuotiaan mustan Michael Brownin (siirryt toiseen palveluun). Poliisiväkivallan suututtamat mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen useana yönä.Toinen protestiaalto puhkesi marraskuussa, kun poliisi vapautettiin syytteestä. Fergusonissa mellakoitiin jälleen Brownin kuoleman vuosipäivänä. Useita ihmisiä loukkaantui ja satoja pidätettiin.

Joulukuussa 2014 Useissa Yhdysvaltain kaupungeissa puhkesi protesteja (siirryt toiseen palveluun), kun musta Eric Garner oli kuollut New Yorkissa pidätyksen yhteydessä eikä poliisia asetettu syytteeseen. Mielenosoituksia oli New Yorkin lisäksi muun muassa San Franciscossa, Bostonissa, Baltimoressa ja Washingtonissa. Mielenosoittajat kokoontuivat uudelleen Gardnerin kuoleman vuosipäivänä.

Mielenosoittajia
Mielenosoittajia Baltimoressa toukokuussa 2015John Taggart / EPA

Huhtikuussa 2015 Baltimoressa Marylandissa (siirryt toiseen palveluun) alkoivat mielenosoitukset ja mellakat, kun 25-vuotias musta Freddie Carlos Gray kuoli poliisin käsissä. Poliisiväkivaltaa vastaan osoitettiin mieltä myös muualla, muun muassa New Yorkissa, Denverissä, Bostonissa ja Washingtonissa. Kymmeniä ihmisiä loukkaantui ja satoja pidätettiin.

Helmikuussa 2016 Salt lake Cityssä Utahissa puhkesi mielenosoituksia ja yhteenottoja, kun poliisi ampui 17-vuotiasta somalialaista turvapaikanhakijaa Abdullahi Omar Mohamedia. (siirryt toiseen palveluun) Tämä haavoittui vakavasti.

Heinäkuussa 2016 eri puolilla Yhdysvaltoja osoitettiiin mieltä, kun poliisi oli ampunut epäselvissä olosuhteissa kaksi mustaihoista miestä, toisen Louisianassa ja toisen Minnesotassa. Dallasissa Texasissa mielenosoitus sai traagisen lopun, kun sala-ampujat ampuivat viisi poliisia.