1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Asiantuntija Ylelle: Dallasista odotettavissa voimakas poliittinen reaktio

Dallasin kaltaisia ammuskelutapauksia on ollut eri puolilla Yhdysvaltoja. Ne eivät liity maantieteellisesti toisiinsa, vaan tapahtuvat tyypillisesti kaupungeissa, joissa on köyhyyttä ja roturistiriitoja. Vaarana on väkivallan leviäminen.

Ulkomaat
Mies pyörätuolissa osoittaa mieltää poliisien edessä.
Dallasin poliisit tarkkailevat mielenosoittajia joukkosurman jälkeen Dallasissa 8. heinäkuuta.Ralph Lauer / EPA

Mellakointi ja väkivalta leviää helposti paikkakunnalta toiselle. Tämä on koettu Yhdysvalloissa monta kertaa aiemmin.

Ammuskeluja on ollut eri puolilla maata lukuunottamatta muutamia osavaltioita, joissa aserajoituslait ovat tiukempia. Texasin aselait ovat Yhdysvaltain vapaamielisimmästä päästä.

Tapahtumapaikoille yhteistä on se, että ne ovat kaupunkeja.

– Tietynlaista gettoistumista on erityisesti vanhoissa teollisuuskaupungeissa ja siellä näitä ongelmia on ollut enemmän, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo.

Kaksi leiriä, kaksi eri näkemystä

Yhdysvaltain kongressi vääntää parhaillaan aselakien tiukentamisesta. Se voi nousta myös syksyn presidentinvaalien teemaksi.

Aaltola ennakoi, että poliisien ampuminen voi nostattaa Yhdysvalloissa voimakkaan poliittisen reaktion.

– Totta kai presidentinvaalien alla asia politisoituu. Puolin ja toisin vaaditaan oikeuksia. Toiset ovat huolestuneita poliisien turvallisuudesta ja ovat sitä mieltä, että vastapuoli on omilla puheillaan tahallaan lietsonut poliisien vastaista väkivaltaa.

– Toisaalta erityisesti demokraattipuolueessa ja kansalaisoikeuspiireissä huomio keskittyy erityisesti poliisien taholta tapahtuvaan väkivaltaan. Johtavien poliitikkojen kuten presidentin täytyy olla melko lailla kieli keskellä suuta, Aaltola arvioi.

Lue seuraavaksi