1. yle.fi
  2. Uutiset

Puhelinvideot paljastavat yhä useammin Yhdysvaltain poliisin kovat otteet

Viime päivinä tapahtuneet ampumatapaukset ovat jälleen lisänneet epäluottamusta Yhdysvaltain kansalaisten ja poliisivoimien välillä. Puhelinvideot todistavat nykyisin yhä useammin, että poliisin kohtelee erinäköisiä ihmisiä eri tavoin.

Ulkomaat
Poliiseja poliisien sulkunauhan takana Dallasissa.
Poliisit päivystävät Dallasin joukkomurhan tapahtumapaikalla 7.heinäkuuta.Ralph Lauer / EPA

Keskiviikkona St. Paulissa, Minnesotassa poliisin ampumana kuoli rikkinäisen jarruvalon takia liikenteestä pysäytetty afroamerikkalainen Philando Castile. Miehen morsian kuvasi autossa ampumisen livenä kännykällään sosiaaliseen mediaan.

Tiistaina toisella puolella maata, Baton Rougessa, Louisianassa poliisien käsissä surmansa sai näpistyksestä epäilty, niin ikään musta Alton Sterling. Kaksi poliisia paini Sterlingin maahan, jonka jälkeen poliisit ampuivat häntä. Sterling kuoli myöhemmin sairaalassa.

Kummassakin tapauksessa poliisin luoteihin kuoli musta mies, ja molemmat ampumiset myös tallentuivat kännykkävideoille.

– Suuri osa kansalaisistamme tuntee, ettei heitä kohdella oikeudenmukaisesti ihonväristään johtuen. Se sattuu ja sen pitäisi huolestuttaa meitä kaikkia, presidentti Barack Obama sanoi Varsovan Nato-konferenssista.

Kuolema pikkurikkeestä

Minnesotan ja Louisianan tapaukset eivät ole poikkeuksellisia. Yhdysvalloissa kuolee vuosittain yli tuhat ihmistä poliisien käsiin. Poliiseja puolestaan kuolee virantoimituksissa noin 50 vuodessa. Esimerkiksi Alton Sterling oli yhdestoista Louisianassa poliisin käsiin tänä vuonna kuollut henkilö.

Kaksi vuotta sitten Fergusonissa, Missourissa poliisin luotiin menehtyi teini-ikäinen, musta Michael Brown. Hänetkin oli pidätetty pikkurikkeestä epäiltynä.

Browin ampuminen aiheutti Fergusonissa useita viikkoja kestäneitä mielenosoituksia poliisiväkivaltaa vastaan. Brownin ampunut valkoihoinen poliisi Darren Wilson ei saanut syytettä kuolemantuottamuksesta. Myöhemmin oikeusministeriö tosin totesi, että Fergusonin poliisi yleensä ottaen oli pitkään syrjinyt mustaa väestöä.

Rodney King ja LA:n mellakat

Kaikkien aikojen suurimmat poliisiväkivallan kirvoittamat mellakat nähtiin Los Angelesissa vuonna 1992.

Poliisi pidätti tuolloin afroamerikkalaisen Rodney Kingin liikennerikkomuksesta ja pahoinpiteli hänet. Tapaus tallentui videolle.

Kun Kingin pahoinpidelleet poliisit saivat pääosin valkoiselta valamiehistöltä vapauttavan tuomion, mellakat puhkesivat ympäri kaupunkia. Niissä kuoli 55 ja haavoittui 2000. Levottomuuksia taltuttamaan tarvittiin lopulta armeijan apua.

Myöhemmin Los Angelesin poliisi kävi läpi täydellisen uudistuksen. Nykyään se näyttää rodullisesti enemmän samalta kuin väestö, jota se palvelee.

LAPD on tehnyt paljon töitä saavuttaakseen mustan väestön luottamuksen. Viimeaikaiset tapahtumat eivät ole omiaan edistämään sitä. Los Angelesissa järjestettiin perjantai-iltana rauhallisesti sujunut mielenosoitus poliisiväkivaltaa vastaan.

Laki ei ole kaikille sama

Liki 25 vuotta Rodney King -mellakoiden jälkeen näyttää siltä, että suuressa osassa maata mikään ei ole muuttunut. Amerikkalainen poliisi on usein yhä turhan kovaotteinen jopa mitättömistä rikoksista epäiltyjen kanssa – etenkin mustien epäiltyjen.

Monet afroamerikkalaiset sanovat, että esimerkiksi liikennetilanteessa pidätyksen syyksi riittää ”mustana ajaminen”.

Poliisin toimintatavat eroavat huomattavasti paikkakunnasta riippuen. Jotkut poliisilaitokset ovat varustaneet lainvalvojansa videokameroilla. Kamerat olivat käytössä myös Alton Sterlingin tapauksessa, mutta ainakin toiselta poliisilta se putosi pidätystilanteessa.

Suurin osa poliisin harjoittamasta väkivallasta tulee kuitenkin julkisuuteen tavallisten kansalaisten kännykkävideoiden avulla.

Kamerat paljastavat nyt koko maailmalle sen, minkä afroamerikkalaiset ovat aina tienneet. Poliisi kohtelee heitä kovin eri tavalla kuin valkoisia.

Tomi Hinkkanen / Los Angeles

Lue seuraavaksi