Oikeuskansleri moittii ministeriötä – suhtautui epäiltyyn avustuspetokseen liian passiivisesti

Asian käsittely oli viivästynyt huomattavasti ja menettely ollut hyvän hallinnon näkökulmasta moitittavaa, oikeuskansleri Jaakko Jonkka arvostelee opetus- ja kulttuuriministeriötä.

oikeuskanslerit
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka.Yle

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka moittii opetus- ja kulttuuriministeriötä siitä, että se suhtautui "liian passiivisesti" epäilyyn avustuksen väärinkäytöstä. Asiasta tiedotti perjantaina oikeuskanslerinvirasto.

Opetus- ja kulttuuriministeriö oli myöntänyt urheilustadionin kulkuporttien asentamiseen liikuntapaikka-avustuksen. Epäilyn mukaan ministeriötä oli erehdytetty maksamaan hanke kokonaisuudessaan, vaikka valtion tukea olisi ollut mahdollista saada vain puolet, virasto kertoo.

Asiasta oli tehty rikosilmoitus ja muun muassa poliisi oli ollut useasti yhteydessä ministeriöön. Ministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osastolta ilmoitettiin poliisille, että tutkintaa avustuspetoksen osalta ei ollut tarpeellista jatkaa eikä takaisinperintätoimiin katsottu olevan aihetta.

Puolen vuoden kuluttua asian käsittely siirrettiin sisäisen tarkastuksen yksikköön. Se puolestaan katsoi, että epäilty avustuspetos on selvitettävä. Asian käsittely kuitenkin viivästyi ja poliisi sai ministeriön kertomuksen vasta yli kahden vuoden kuluttua siitä, kun se oli ensimmäisen kerran saanut tiedon rikosepäilystä, oikeuskanslerinvirasto selostaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Jonkan mukaan asian käsittely oli viivästynyt ministeriössä huomattavasti ja menettely oli ollut hyvän hallinnon näkökulmasta moitittavaa.