1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Kimmo Oksaselle Sysmän Kirjakyläpalkinto – tarina kasvonsa menettäneestä miehestä siirtyy näyttämölle

Kirjailija Kimmo Oksanen on palkittu Sysmän Kirjakyläpäivillä. Oksasen omista kokemuksista kertova kirja Kasvonsa menettänyt mies muuttuu syksyllä näytelmäksi.

Kuva: Taavi Salmivaara / Yle

Sysmän tämänvuotisen Kirjakyläpalkinnon on saanut kirjailija Kimmo Oksanen. Sysmässä syntynyt Oksanen on 18. Sysmän Kirjakyläyhdistyksen ja Sysmän Kirjakylä Oy:n palkitsema kirjailija.

– Tämä on hieno palkinto ja paikallinen. Lähtöni Sysmästä oli traumaatinen vuonna 1967, jolloin muutimme pois isän konkurssin vuoksi. Kiva, että tulee nyt täällä arvostusta. Kuningas palaa paikkakunnalle, Oksanen vitsailee.

Mies viihtyy sukutalossaan Valittulassa, jossa on riittävästi rauhaa kirjoittamiselle.

– Kun sain rosvottua suvulta mummilan itselleni, olen ollut täällä kesäisin ja talvisin niin paljon kuin voin. Koen täällä sellaista sosiaalisuutta, mitä Helsingissä en voi. Täällä on vähemmän ihmisiä ja siksi enemmän yhteisiä asioita. Tämä on minun kotini, Oksanen kertoo.

– Tämä on se paikka, missä voin eniten itseni kanssa ja kirjoittaa. Kirjoittaessa pitää sulkeutua, että voi avautua, Oksanen luonnehtii.

Kokemuksellinen kaunokirja

Oksasen kasvot tuhoutuivat vakavan bakteeritulehduksen vuoksi. Kirjassaan Kasvonsa menettänyt mies Oksanen kertoo taistelustaan vakavaa sairautta vastaan ja sopeutumisestaan arkeen erinäköisenä miehenä.

– Sairastuminen ja siitä parantuminen on nyt jäänyt jo taka-alalle. Toivon, että sitä pidetään ennen kaikkea kaunokirjana. Mihin muuhun kirjalijoiden tekstit perustuvat kuin omiin kokemuksiin? Tässä minun tapauksessa oma kokemus on vain julkeammin esillä. Mutta kirjassa on myös lakonista huumoria, iloa ja kaunis loppu.

Oksasen oma tarina Kasvonsa menettänyt mies nähdään pian myös näyttämöllä. Kari Paukkusen ohjaaman musiikkinäytelmän tähtinä nähdään Puntti Valtonen sekä Safka Pekkonen. Näytelmän ensi-ilta on lokakuussa Kanneltalossa Helsingissä, minkä jälkeen se kiertää Tampereelle ja Oksanen toiveen mukaan myös Sysmään marraskuussa.

Helsingin Sanomien toimittajanakin työskentelevä Oksanen on palkittu vanhusten ja vähemmistöjen asioiden esilläpitämisestä Helsinki-mitalilla ja Suomen PENin sananvapauspalkinnolla. Viime vuoden alussa julkaistu kirja Kasvonsa menettänyt mies puolestaan sai Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon Vuoden kirja -kategoriassa 2015.