Obama poliisien ampumisesta: Raakalaismainen ja laskelmoitu teko

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tuomitsee Dallasin iskun raakalaismaisena, halveksittavana ja laskelmoituna tekona. Obama muistutti, että suurin osa poliiseista tekee loistavaa työtä.

Ulkomaat
Barack Obama
Barack Obama Jim Lo Scalzo / EPA

Varsovassa oleva Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aloitti Nato-kokouksen tiedotustilaisuuden kommentoimalla kotimaan tapahtumia. Obama tuomitsi poliiseihin kohdistuvan väkivallan yksiselitteisesti

– Mikään ei anna oikeutusta tällaiselle teolle tai millekään muulle väkivallalle lainvalvojia kohtaan, Obama sanoi,

Viisi poliisia kuoli sala-ampujien luoteihin Dallasissa Taxasissa. Lisäksi ainakin seitsemän haavoittui, kun kaksi sala-ampujaa ampui poliiseja kohti perjantaiaamuna Suomen aikaa rauhanomaisen mielenosoituksen yhteydessä.

Mielenosoittajat olivat kokoontuneet vastustamaan poliisiväkivaltaa. Kaksi afroamerikkalaista miestä on kuollut viime päivinä poliisin ampumana.

– Vaikka eilen sanoin, että meidän pitää kiinnittää huomioita siihen, miten oikeussysteemi kohtelee erirotuisia ihmisiä, sanoin myös, että poliisi tekee erittäin vaikeaa työtä ja suurin osa tekee sen moitteettomasti, Obama sanoi.

"Aseista puhutaan lähipäivinä"

Tekijöiden taustoja tai teon motiiveja ei vielä tiedetä. Obaman mukaan oikeus tulee joka tapauksessa toteutumaan.

– Nämä poliisit tekivät työtään valvoessaan rauhanomaista protestia ja suojelivat siihen osallistuvia ihmisiä. Tämä oli raakalaismainen, halveksittava ja laskelmoitu teko.

Obama otti myös kantaa aseisiin muistuttaessaan, että ne tekevät tällaisista iskuista tappavampia. Presidentin mukaan tästä puhutaan lähipäivinä mutta tänään ajatukset ovat uhrien ja heidän omaistensa kanssa.

– Meidän pitää tukea heitä, jotka suojelevat meitä. Tämä on traaginen muistutus uhrauksista, joita lainvalvojat tekevät. Nyt keskitymme suruun ja muistamme miehiämme ja naisiamme sinisissä, Obama sanoi.