1. yle.fi
  2. Uutiset

Harvinainen ruostepyrstö sai bongarit liikkeelle – Vietnamista suunnataan nyt Raumalle

Eksynyt ruostepyrstö on saanut lintubongarit sekaisin. Raumalle on saapunut muutaman päivän aikana jo satoja bongareita pitkän matkan takaa. Vietnamistakin on kyselty, vieläkö linnun ehtii nähdä, jos sieltä asti lähtee.

luonto
ruostepyrstö
Kalle Haapala

Ruostepyrstöt viihtyvät yleensä lämpimissä maissa. Ei ole tietoa, miten pieni sieppo on näin pohjoiseen eksynyt. Suomessa on nähty ruostepyrstö aiemmin vain yhden kerran. Siitäkin on aikaa jo yli kaksikymmentä vuotta.

Nyt pikkulintu on ottanut Rauman Kylmäpihlajan saaren kesäkodikseen.

Osa saarella liikkuneista oli ehkä nähnyt linnun siellä jo aiemmin, mutta ei tunnistanut harvinaista vierastaan. Rauman seudun lintuharrastajien aluevastaava Kalle Haapala tiesi kuitenkin heti löytäneensä todellisen aarteen.

– Harvinaistein lintujen löytäminen on harrastuksen suola. Ei se mitenkään pääasiassa ole, mutta kyllä juuri löytäminen mieltä lämmittää. Toisten löytämien lintujen bongaaminen tuntuu ihan erilaiselta, Haapala toteaa.

Pitkäkään matka ei esteenä

Lintubongarit osaavat myös iloita toisten löydöstä. Kylmäpihlajan saarelle vievät kuljetukset ovat jopa ruuhkautuneet tällä viikolla. Tämän hetken laskelmien mukaan lintu on houkutellut paikalle jo 600 harrastajaa. Kaikki haluavat nähdä ruostepyrstön.

– Joillekin bongaus menee kaiken edelle. He lähtevät paikalle vaikka kesken työpäivän, Kalle Haapala kertoo.

Pitkä matkakaan ei ole esteenä. Bongarit ovat matkanneet Raumalle jo useita satoja kilometrejä. Haapalan tiedossa on käyntejä ainakin Oulusta ja Varkaudesta. Ulkomailtakin paikalle aiotaan vielä tulla.

– Kaukaisin soitto on tullut Vietnamista. Sieltä on kyselty, vieläkö on mahdollista, että lintu on paikalla, kun tänne asti ehtivät. Mutta eihän sitä kukaan voi tietää, kuinka kauan lintu täällä viihtyy.

Osalle jo toinen kohtaaminen

Viimeksi Suomessa käynyt ruostepyrstö nähtiin Pyhtäällä 1995. Osa bongareista pääsi lähietäisyydelle jo silloin. Vanhaakin havaintoa on nyt haluttu virkistää.

– Raumalle on nyt tultu, vaikka lähes kaikki kärkibongarit ovat jo nähneet ruostepyrstön. Muutama huippunimi joutui vielä täällä paikkailemaan havaintojaan, Kalle Haapala kertoo.

Lue seuraavaksi