1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kainuun oman Setan uskotaan heräävän henkiin – "Eikä tarvitse pelätä, että saa turpaan"

Kainuussa toiminut Setan paikallinen järjestö hiipui vuosia sitten aktiivien muuttaessa pois. Nyt Setan toiminta halutaan herättää uudelleen henkiin Kajaanissa ensimmäistä kertaa järjestettävän Kainuu Priden avulla.

Kotimaan uutiset
Kainuun Priden logo.
Kainuu Priden logossa maakunnan vaakuna on saanut sateenkaaren värit taakseen.Kainuu Pride

KajaaniKainuussa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukitoimintaa pyörittäneen ihmisoikeusjärjestö Setan (siirryt toiseen palveluun) paikallinen toiminta loppui vuosia sitten. Aktiivijäsenet muuttivat pois maakunnasta ja uusia innostuneita aktiiveja ei saatu toimintaan mukaan.

8. heinäkuuta Kajaanissa järjestettävän Kainuu Pride -tapahtuman myötä Setan valtakunnallisessa yhdistyksessä kannustetaan alueellisen toiminnan kehittämiseen.

– On mahtavaa, että Kainuussa järjestetään Pride ja näkyvissä on elonmerkkejä. On tärkeää, että omalla kotiseudulla on sateenkaariväelle oma yhdistys ja mahdollisuus vertaistukeen. Se antaa mahdollisuuden tavata turvallisessa ympäristössä samanlaisia ihmisiä, sanoo Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää.

Se antaa mahdollisuuden tavata turvallisessa ympäristössä samanlaisia ihmisiä.

Panu Mäenpää

Tukitoiminnalle on tarvetta

Myös kajaanilainen Pride-aktivisti Minna Moira Parkkinen uskoo, että tapahtuman avulla löydetään lisää Seta-myönteisiä kansalaisia ja toiminta saadaan viriteltyä uudelleen käyntiin.

– Sillä olisi iso merkitys, sillä meillä on lukiolaisia ja ammattikoululaisia – siis sellaisia nuoria jotka etsivät itseään ja seksuaalisuuttaan. Monet heistä kokevat, ettei tukitoimintaa ole tarpeeksi. Setan kautta he saisivat jonkin kanavan pohdiskella näitä asioita, sanoo Parkkinen.

Kajaanin kaupunginvaltuutettu Elina Kurikka, opiskelija Niklas Kivelä ja Pride-aktivisti Minna Moira Parkkinen.
Kajaanin kaupunginvaltuutettu Elina Kurikka, opiskelija Niklas Kivelä ja Pride-aktivisti Minna Moira Parkkinen. Salla Laurila / Yle

Ilmapiiri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on ollut Kainuussa ahdistava ja tämä on ajanut osan sateenkaari-ihmisistä seksuaalipakolaisuuteen, sanoo Parkkinen. Setan perustaminen keventäisi tunnelmaa.

– Jos saisimme kaikista ikäluokista väkeä mukaan toimintaan ja sitä kautta toimivan porukan, niin uskon, että ilmapiiri muuttuisi. Seksuaalipakolaisten kohdalla on se hyvä merkki, että kotiseudulle on palattu takaisin puolison kanssa, perheitä perustetaan ja avioliittoa suunnitellaan, kun se on ensi vuodesta alkaen mahdollista, kertoo Parkkinen.

Asenteissa parannettavaa

Myös kajaanilainen sitoutumattomien kaupunginvaltuutettu Elina Kurikka on toiveikas. Hänen mielestään nykyajan nuoret ovat avoimempia kuin edeltävät sukupolvet ovat olleet, joten hän luottaa siihen, että etenkin nuoret opiskelijat herättävät Seta-toiminnan uudelleen henkiin.

Ilmapiiri tulisi sitä kautta rennommaksi.

Minna Moira Parkkinen

Kurikka on ollut aktiivisesti puuhaamassa Kainuu Pride -tapahtumaa ja uskoo sille olevan tilausta. Hänen mukaansa tähän asti moni on muuttanut peruskoulun jälkeen muualle siksi, että paikallinen yhteisö ei ole hyväksynyt erilaisuutta.

– Pride-tapahtuma on tärkeä siksi, että kainuulaiset voivat tulla vihdoin kaapista ulos, koska heitä riittää. On henkisesti todella rankkaa olla kaapissa ja asua sellaisessa yhteisössä, missä ei saa olla oma itsensä.

Värikkäitä vaatteita pyykkinarulla.
Priden kunniaksi Kajaaniin on ripustettu värikkäillä vaatteilla varustettuja pyykkinaruja.Salla Laurila / Yle

Elina Kurikka toivoo, että Kainuu Pridestä tulisi vuosittain järjestettävä tapahtuma. Tästä olisi hyötyä myös Kainuulle, uskoo kaupunginvaltuutettu.

– Tapahtumalla saamme kaivattuja turisteja sekä rahaa, sillä parhaimmillaan Pridet keräävät runsaasti osallistujia. Samalla se muuttaa kainuulaisten asennemaailmaa, jossa on vielä parannettavaa. Jatkossa voi julkisesti kävellä käsi kädessä samaa sukupuolta olevan kanssa, Kurikko kertoo ja lisää:

– Eikä tarvitse pelätä, että saa turpaan, kuten kävi homoseksuaalille kaverilleni. Häntä on pari kertaa tintattu ja pelätty, että hän on iskemässä kaikkia ihmisiä.

Kaapin ovi aukeni vahingossa

Tampereelta opiskelujen perässä Kajaaniin vuosi sitten muuttanut Niklas Kivelä kertoi 18-vuotiaana avoimesti muille olevansa homoseksuaali. Se oli vaikeaa – prosessi alkoi jo 15-vuotiaana ja parin vuoden kuluttua se nytkähti ystävien avulla eteenpäin.

Eikä tarvitse pelätä, että saa turpaan, kuten kävi homoseksuaalille kaverilleni.

Elina Kurikka

– Vahingossa tulin äidille kaapista ulos, kun siinä oli jotakin menossa yhden kaverin kanssa. Hirveän vaikeaa se oli, mutta sitten huomasin, etten ole ainoa ja että se ei ollutkaan niin iso juttu kuin taidelukiossa ollessani kuvittelin, kertoo sateenkaaren värisiin hiuksiin sonnustautunut pelialan opiskelija.

Kivelän mielestä kainuulaiselle Setalle olisi tarvetta ja se lisäisi myös toimintaa seksuaalivähemmistöjen keskuudessa.

– Tänne muutettuani tutkin heti, että onko täällä Setaa ja omaan seksuaalivähemmistöön kuuluvia nuoria. Tällä tavalla saisin itse tukea ja voisin samalla auttaa myös muita, kun itse olen avoimesti ulkona, sanoo Kivelä.

Lue seuraavaksi