Mansikan hinta nousi pilviin – "Ei paluuta parinkympin laatikkohintaan"

Viiden kilon mansikkalaatikosta joutui perjantaina pulittamaan Kuopion ja Suonenjoen torilla 30–35 euroa, Helsingin Hakaniemen torilla sen sijaan peräti 40–45 euroa. Korkean hinnan taustalla ovat viime talven kasvustotuhot ja tämän viikon sateet. Mansikanmyyjien mukaan paluuta parinkympin laatikkohintoihin ei ole.

Kotimaa
Mansikkalaatikko toripöydällä
Toni Pitkänen / Yle

Mansikkaa myytiin Kuopion torilla perjantaina pääasiassa vain rasioissa, sillä viiden kilon laatikot vietiin käsistä jo heti kättelyssä.

– Hinta oli tänä aamuna 30 euroa, joillakin jopa 35 euroa, hämmästelee Vihannes J. Myllysen torimyyjä Ritva Myllynen.

Laadukasta marjaa on tullut tällä viikolla torimyyntiin tavallista vähemmän, mikä näkyy myös hinnassa. Kymmeniä vuosia torikauppaa tehnyt Myllynen ei usko, että hinta palaisi tänä kesänä enää "normaaleihin" lukemiin, eli reilun parinkympin tuntumaan.

– Melkein voin luvata, että sitä ei tule. Ellei sitten tule niin huonolaatuista marjaa, että se on pakko myydä mehumarjaksi.

Hakaniemen torilla laatikkohinta jopa 45 euroa

Savossa kauhisteltu korkea hinta jää kuitenkin toiseksi, kun vertailuun otetaan Helsingin Hakaniemen tori. Siellä viiden kilon mansikkalaatikosta sai perjantaina pulittaa 40–45 euroa.

– Oho, sanoo Suonenjoen seudun marjanviljelijäin toiminnanjohtaja Eeva Leppänen kuullessaan pääkaupungin hintatason.

– Hinnasta päätellen kyse on päivän marjasta.

Leppäsen mukaan päälajikkeena olevasta polkasta on Etelä-Suomessa poimittu nyt jo yli 90 prosenttia. Suonenjoen seudulla polkasta on saatu talteen vasta 30–40 prosenttia.

Mansikka hintavaa myös Suonenjoella

Mansikan hinta oli mansikkakaupunki Suonenjoella perjantai-iltapäivällä täsmälleen sama kuin kalakukkokaupungissakin: litran rasia neljä euroa ja viiden kilon laatikko 30 euroa.

Mansikkarasioita rivissä.
Toni Pitkänen / Yle

Myös suonenjokelaisten mansikkamyyjien käsitykset tulevaisuudesta kulkivat kuopiolaisten kanssa yksiin.

– Ei ole odotettavissa, että hinnat tästä laskisivat, toteaa Pekka Kauppinen.

Taustalla pakkanen ja sateet

Mansikan korkean hinnan taustalla ovat pääosin säätekijät. Talvella oli vähän lunta, mutta pakkasta sitäkin enemmän. Esimerkiksi mansikan päätuotantoalueella Suonenjoella arvioidaan talven aikana tuhoutuneen lähes viidennes mansikan kasvustoista.

Ei ole odotettavissa, että hinnat tästä laskisivat.

Pekka Kauppinen

– Tilakohtaiset erot ovat suuria. Joillakin tiloilla tuhoutui enemmän, toisilla taas vähemmän, Eeva Leppänen kertoo.

Kuluneella viikolla ongelmana on ollut viileä ja sateinen sää. Marjan kypsyminen on hidastunut ja myös sen laatu on heikentynyt. Saatavuuden heikentyminen on puolestaan lisännyt kysyntää, mikä taas on nostanut hintaa.

Pohjois-Karjalassa sateet eivät ole sen sijaan aiheuttaneet ongelmia, sillä esimerkiksi Lieksan seudulla suurimman osan mansikoista arvioidaan kypsyvän vasta runsaan viikon päästä.

– Pitkään jatkuva kosteus on aina oma riskinsä, että miten homeet alkavat jyllätä. Sellaisia merkkejä ei ole kuitenkaan vielä ollut, sanoo lieksalainen marjanviljelijä Harri Meriläinen.

"Mansikkakarnevaaleilla taatusti mansikkaa"

Mansikan torikauppaan vaikuttavat myös isot tukkuostajat, jotka ostavat marjaa tiloilta niin tuoremyyntiin kuin pakkaseenkin.

– Viljelijät myyvät marjansa mieluummin hyvään hintaan tukkuun kuin halvalla kuluttajille, vahvistaa mansikkamyyjä Pekka Kauppinen.

Myös pääosa Suonenjoen mansikkakarnevaaleilla viikonlopun aikana myytävistä marjoista tulee tukusta. Kauppisella itsellään on karnevaaleilla kaksi myyntipistettä, joihin Pakkasmarja toimittaa 2000 litraa mansikkaa.

– Hätätilassa saadaan lisää, Kauppinen lupaa.