Yhteisellä lausunnolla Tenon sopimusta vastaan

Tenojokilaakson asukkaat sekä Norjan että Suomen puolella rajaa vastustavat uutta Tenon kalastussopimusluonnosta. Suunnitelmissa on koittaa vaikuttaa jatkokäsittelyyn seudun yhteisellä lausunnolla.

luonto
Utsjoella kokoonnuttiin keskustelutilaisuuteen Tenon kalastussopimuksesta.
Laura Pieski / Yle

Tenojokilaakson asukkaat Norjasta ja Suomesta aikovat kirjoittaa yhteisen lausunnon Tenon uudesta sopimusluonnoksesta.

– Se on ihme, jos molemmin puolin Tenoa ihmiset ovat samaa mieltä sopimuksesta ja jos sillä ei ole mitään arvoa, niin enää millään ei ole arvoa, sanoo Veikko Porsanger Utsjoelta.

Tenonjokilaakson asukkaat alkoivat valmistella yhteistä lausuntoa eilen järjestetyssä Tenon sopimusluonnoksen tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa Utsjoella.

Keskustelutilaisuuden perusteella Tenon uuttaa sopimusta vastustetaan Tenon kummallakin rannalla.

"Yhteisellä lausunnolla suurempi vaikutus"

Tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa Utsjoella monet utsjokelaiset ja tenolaiset käyttivät puheenvuoroja, jolloin esiin nousi, että yhteisellä lausunnolla voi olla suurempi vaikutus, kuin monella erillisellä lausunnolla.

Veikko Porsanger
Veikko PorsangerPriváhtagovva

Utsjokelainen Veikko Porsanger iloitsee, että norjalaiset voivat myös osallistua yhteiseen lausuntoon.

– Ajatuksena on, että kirjoitamme lausunnon, johon saamme kaikilta lausunnon, joilta sitä on pyydetty. Oli todella hyvä, että Norjan puolen ihmiset voivat osallistua siihen, kertoo Veikko Porsanger.

Toinen yleisötilaisuus Karigasniemellä

Karigasniemellä järjestetään vielä tänään perjantaina, 8. heinäkuuta toinen tiedotus- ja keskustelutilaiuus Tenon sopimusluonnokseen liittyen. Keskustelutilaisuus alkaa kello 16 Kylätalo Sáivussa.

Tenon sopimuksesta voi antaa lausuntoja elokuun 5. päivään saakka.