Tangoprinssi pelkäsi, serkukset kannustivat: "Tämä navetta ei ole sinun paikkasi laulaa"

Kuhmosta kotoisin oleva Markku Uhlbäck ylsi Seinäjoen Tangomarkkinoilla miesten superfinaaliin, jonka voiton vei Marco Lundberg. Prinsseys ei kuitenkaan Uhlbäckiä masenna, vaan hän on vilpittömästi sitä mieltä, että oikea mies kruunattiin tangokuninkaaksi.

ilmiöt
Markku Uhlbäck
Jani Pihlaja / Seinäjoen Tangomarkkinat

Markku Uhlbäck on noussut nopeasti ison areenan tangofinalistiksi. Vasta kolme vuotta sitten hän esiintyi ensimmäisen kerran yleisölle. Silloin paikkana oli Kuhmossa kotitilalla isänsä navettaan remppaama karaokesaluuna ja yleisönä serkukset.

– Vuonna 2013 meillä oli serkusten tapaaminen ja lauloimme karaokea. He jäivät suu auki esitykseni jälkeen, ja pakottivat lupaamaan, että lähden kisoihin laulamaan. He sanoivat, että tämä navetta ei ole sinun paikkasi laulaa.

– Olen laulanut pienestä pitäen, mutta pelännyt esiintymistä. Ennen serkustapaamista lauloin karaokea yksinään olkani yli vilkuillen, ettei kukaan vaan kuule, Uhlbäck kertoo.

Sanoin Marcolle, että sinä ansaitset tämän.

Markku Uhlbäck

Kesällä 2015 hän voitti Kiuruveden Iskelmäviikon laulukilpailun, ja sinne hän palaa esiintymään ensimmäistä kertaa tangoprinsseyden jälkeenkin. Tiistainen keikka Pyhäsalmen suurlavalla sai Uhlbäckin myös lähtemään Seinäjoelta jo pian kuningasfinaalin jälkeen.

– Valitettavan nopesti piti lähteä, mutta tässä on takana hulinaviikot ja valmistautuminen Iskelmäviikkoon on jäänyt tangojen alle. Nyt oli pakko ottaa aikaa tuleville velvollisuuksille, vaikka olisi ollut mukava jäädäkin.

Aluksi "irrallisena palasena" tangokisassa

Markku Uhlbäck on tangojen ensikertalainen ja hän kertoo kokeneensa esimerkiksi Tangoristeilyllä olleensa vielä irrallinen palanen koko tangokisassa. Fanikuntaa ei ole ollut valmiina, kuten monella muulla aiemminkin osallistuneella ja Uhlbäck kertoo etsineensä omaa paikkaansa koko paletissa. Kunnes Tangoviikolla hän huomasi ihmisten aplodien kasvavan esityksestä toiseen.

– Esiintymisissäni ihmiset tuntuivat vaikuttuvan siitä, millainen artisti olen ja miten tulkitsen. Tangokuningasfinaalissa aistin lavalle asti yleisön kannustuksen.

Olen laulanut pienestä pitäen, mutta pelännyt esiintymistä.

Markku Uhlbäck

Uhlbäck sanoo tilanteen olleen epätodellinen, kun hän seisoi muiden finalistien kanssa ison areenan lavalla kisan alkaessa. Hän ei ikinä uskonut, että olisi päässyt kärkikaksikkoon ja kertoo eläneensä kisaa kappale kerrallaan ja kääntäneen sivuja lopulta superfinaaliin asti.

Finaalin alla Kuopiossa luokanopettajana työskentelevän Uhlbäckin oppilaat lähettivät kannustusviestejä ja kuvia kisakatsomoista Kuopiosta. Uhlbäck sanoo, että on saanut sydämellistä kannustusta koko tangomatkansa aikana, ja liikuttuu kertoessaan vanhempiensa tuesta.

– Ilman äitiä ja isää en olisi ikinä uskaltanut lavalle ihmisten eteen nousta. He ovat kannustaneet ja kulkeneet ympäri Suomea mukanani. Tukijoukot ovat olleet todella tärkeitä. Kun finaalissakin lavan takana mulle sanotaan, että sä osaat, muista se, niin sillä on iso merkitys. Ja ihan käytännössä näiden hulinaviikkojen aikana, kun ei itse muista syödä eikä juoda, niin minusta on huolehdittu.

"Sinä ansaitset tämän"

Markku Uhlbäck muistelee ensimmäistä kisaesiintymistään parin vuoden takaa. Lavalle noustessa tunne ei ollut hyvä, pelotti, ja hän kirosi mielessään sitä, että kuka tähän oikein pakottikaan.

– Opin silloin sen, että pelot voi voittaa kohtaamalla ne, ja että peloista ei voi koskaan päästä yli ellei mene niitäkohti. Samalla löysin itsestäni myös ihan uuden puolen, sillä pelon kautta voi oppia itsestään. Siihen kannustan kaikkia!

Markku Uhlbäck halaa Marco Lundbergia Tangokuningasfinaalin ratkettua.
Markku Uhlbäck halasi tangokuningasfinaalin ratkettua voittajaa Marco Lundbergia.Kuvakaappaus Areenasta

Kun tangokuninkaaksi valittiin Marco Lundberg, kuiskasi toiseksi tullut Markku Uhlbäck voittajan korvaan jotain häntä halaten.

– Sanoin Marcolle, että sinä ansaitset tämän. Sanoin jo aiemmin viikolla, että Marco voittaa. Olen vilpittömästi sitä mieltä, että aivan oikea henkilö valittiin tangokuninkaaksi, olen onnellinen Marcon puolesta, ja olen onnellinen myös omasta puolestani.

Se lähteekö Markku Uhlbäck vielä tavoittelemaan tangokisan kirkkainta kruunua, on vielä auki. Toisaalta hän haluaisi säilyttää kokemuksen ainutkertaisena elämänkokemuksena, jota muistella jälkikäteen, mutta toisaalta hän haluaa jättää oven auki sille, että osallistuu toisenkin kerran.

– Olen kyseenalaistanut sitä, kuulunko tänne ja olenko oikeassa paikassa, mutta toinen sija näytti minulle sen, etten ollut kruunusta kovin kaukana. Olen kahden vaiheilla Tangomarkkinoille osallistumisen osalta jatkossa.