1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmatieteen laitos: Merellä ei kannata luottaa paikallissäähän

Paikallissään ja merisään tuuliennusteet voivat poiketa toisistaan paljonkin. Ennusteiden erot ovat saaneet jotkut epäilemään, että Ilmatieteen laitos antaisi tuulivaroituksia herkemmin kesäisin, kun liikkeellä on paljon veneilijöitä. Näin ei kuitenkaan ole, vakuutetaan Ilmatieteen laitokselta.

sää
Vene kovassa myräkässä.
Touko Yrttimaa / Yle

Ilmatieteen laitoksen merisään ja paikallissään ristiriitaiset tuuliennustukset ovat kummastuttaneet osaa veneilijöistä.

Esimerkiksi alkukesällä sattui, että illalla paikallissääennuste ennusti itäiselle Suomenlahdelle seuraavaksi päiväksi länsituulta seitsemän metriä sekunnissa. Voimassa olleen merisääennusten mukaan tuulta oli luvassa peräti 16-18 metriä sekunnissa.

Ero on siis huomattavan suuri, ja 18 metrin sekuntivauhdissa veneilijältä vaaditaan jo melkoista osaamista.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Ville Siiskosen mukaan kyse on väärinymmärryksestä. Merisäästä kertoo merisääennuste ja paikallissää taas kertoo enemmän säätilanteesta mantereella.

Veneilijän ei siis kannata katsoa lainkaan paikallissääennustetta?

– Jos vene on aivan mantereen tuntumassa, voi paikallissää kertoa myös tuulitilanteen oikein. Rannikolla tuulen nopeudet vaimenevat avomereen verrattuna.

Siiskosen mukaan tiedoissa ei ole ristiriitaa, koska ennusteet koskevan eri alueita.

Ennusteita ei muokata vuodenajan mukaan

Kaikki sääennusteet perustuvat tietokoneilla tehtyihin sääennustemalleihin, kertoo Siiskonen. Meteorologi voi tosin muokata ennustetta, jos mallit tarjoavat esimerkiksi selvästi kovempaa tuulta, kun on perusteltua odottaa.

Osa Ilmatieteen laitoksen käyttämistä malleista toimii joissain tilanteissa paremmin kuin joku toinen malli. Meteorologin tehtävä on arvioida, kuinka oikeassa käytetty säämalli on.

Siiskosen mukaan tuulen ennustamisen kannalta myrskyt ja matalapaineet ovat yleensä selkeitä. Kovimmat tuulet eivät tuolloin katso vuorokaudenaikaakaan.

Hän myöntää oikeaksi maallikon kokemuksen, jonka mukaan tuuli usein tyyntyy illalla. Näin tapahtuu erityisesti maa-alueilla, kun maanpinta pääsee jäähtymään. Tuolloin maapinnan yläpuolella oleva rajakerros stabiloituu, eikä enää tuule yhtä kovaa.

Jotkut epäilevät, että merisäävaroituksia annetaan kesäisin herkemmin, kun liikkeellä on paljon kokemattomia veneilijöitä. Siiskonen ei tätä myönnä.

– Pyrimme antamaan mahdollisimman totuudenmukaisia ennusteita. Itse en ole todellakaan kuullut tuollaisesta.

Lue seuraavaksi