Anime, manga, cosplay ja mitä näitä nyt on – ota haltuun ainakin nämä seitsemän termiä

Suomesta löytyy jo tuhansia animen, mangan ja cosplayn harrastajia. Jyväskylässä järjestettyyn Animecon 2016 -tapahtumaan kokoontui 4000 innokasta harrastajaa. Japanilaisen populaarikulttuurin harrastamiseen liittyvät termit ovat monille vieraita. Tässä anime- ja mangaharrastuksen seitsemän tärkeintä asiaa, jotka usein ymmärretään väärin tai ovat huonosti tunnettuja.

ilmiöt

1

Anime-hahmoksi pukeutunut tyttö katselee anime-pehmoleluja.
Yle / Riikka Pennanen

Anime

Japania, tarkoittaa yleisesti animaatiota. Länsimaissa animella useimmiten tarkoitetaan nimenomaan japanilaista animaatioelokuvaa tai –sarjaa. Esimerkiksi Oscar-palkittu Hayao Miyazakin elokuva ”Henkien kätkemä”.

2

Manga-pokkareita myyntipöydällä.
Yle / Riikka Pennanen

Manga

Japanissa tehty sarjakuva. Alun perin termi tarkoittaa ”tuherrettua tai levotonta kuvaa”. Nykyään manga-taiteilijat piirtävät monenlaisella eri tyylillä. Länsimaissa tyypilliseksi manga-hahmoksi ymmärretään useimmiten piirroshahmo, jolla on huomattavan suuret silmät. Mangaa luetaan oikealta vasemmalle.

3

Kapteeni Jack Sparrowksi pukeutunut Animecon 2016-tapahtuman osallistuja.
Yle / Riikka Pennanen

Con

Lyhenne sanasta ”convention” eli tapahtuma tai kokoontuminen. Esim. Animecon, Yukicon, Desucon. Nimen alku viittaa tapahtumaan valittuun teemaan. Muun muassa keväällä 2017 järjestettävä Tylycon kerää Harry Potter -fanit samaan tapahtumaan.

4

Fiktiiviseksi hahmoksi pukeutunut kokonaan sininen tyttö.
Yle / Riikka Pennanen

Cosplay

Costume play, ”pukuilu”. Pukeutuminen joksikin toiseksi, usein fiktiiviseksi hahmoksi. Asuja voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Hahmon voi valita sarjakuvasta, tv-sarjasta, elokuvasta tai vaikkapa pelistä. Suosittua on pukeutua myös tunnetuksi muusikoksi tai näyttelijäksi. Cosplayssa järjestetään kisoja, joihin asut on valmistettava itse.

5

Kaksi tyttöä pelihahmoja esittävissä cosplay-asuissaan.
Yle / Riikka Pennanen

Proppi

Cosplay-hahmolle kuuluvat asusteet ja välineet. Proppeja ovat muun muassa miekat, taikasauvat ja päähineet, joita ei yleensä voi valmistaa ompelemalla. Tapahtumissa propeille on omat sääntönsä koskien muun muassa niiden merkitsemistä ja käyttöä.

6

Cosplay-kisaan osallistuva tyttö esiintymislavalla.
Yle / Riikka Pennanen

Cosplay-kilpailu

Yksilökilpailua kutustaan lavajuoksuksi. Siinä käydään esiintymislavalla esittelemässä itse tehty cosplay-asu. Esiintymiskisassa lavalle noustaan yksin tai ryhmässä hahmoiksi pukeutuneina ja esitetään muutaman minuutin mittainen näytös. Osa kisaajista rakentaa myös mielikuvituksellisia lavasteita esityksilleen, erityisesti arvokisoissa näitä näkee paljon.

7

Poika kuvaa robotiksi pukeutunutta cosplay-harrastajaa.
Yle / Riikka Pennanen

CMV

Cosplay-musiikkivideo. Kuvataan itse valittuun musiikkiin video (siirryt toiseen palveluun), jossa esiinnytään cosplay-asuissa. CMV-kilpailut Suomessa ovat vielä tuore ilmiö; ensimmäinen kilpailu järjestettiin Animeconissa 2015. Harrastajille tutumpi termi on AMV, eli anime-musiikkivideo (siirryt toiseen palveluun). AMV:ssä anime-sarjoista ja -elokuvista editoidaan itse musiikkivideoita omavalintaiseen musiikkikappaleeseen.