Tia Hämäläinen on sijaisäiti myös äideille – pihapiirin eläimet avaavat reitin oman vauvan hellimiselle

Kriisipäivystystä tekevä sijaisäiti iloitsee, kun nuorten äitien omat siivet alkavat kantaa. Hänen tärkein tehtävänsä on tehdä itsensä tarpeettomaksi.

Kotimaa
Tia Hämäläinen istuu kotinsa pihapiirissä Hämeenkyrössä.
Klikkaa kuvaa ja kuuntele, millaisessa äänimaisemassa hämeenkyröläisessä sijaiskodissa eletään ja mitä Tia Hämäläinen kertoo sijaisäidin arjesta ja juhlasta. Tian tapasi toimittaja Mari Siltanen.

Hämeenkyröläisessä pihapiirissä kanat kotkottavat, kukko kiekuu ja ankat vaakuttavat. Kissa, koira ja puput ovat valmiina paijattaviksi. Eläimillä on tärkeä tehtävä sijaiskodissa. Niiden seurassa esimerkiksi kovia kokeneet nuoret äidit avautuvat helpommin puhumaan tunteistaan.

– Ei niin kovasydämistä ihmistä ihmistä ole, ettei noiden pupujenkin edessä helly. Äidit haluavat näyttää eläimiä lapsilleen ja jotenkin he tulevat siinä samalla itsekin hoidetuiksi, sanoo kriisityötä tekevä sijaisäiti Tia Hämäläinen.

Koira ja kani nuuhkivat toisiaan häkin verkon läpi.
Hämäläisen pihapiirissä asuu paljon paijattavaksi tarjoutuvia eläimiä.Mari Siltanen / Yle

Hämäläisen luokse kriisipäivystys lähettää lyhytaikaiseen hoitoon alle kolmivuotiaita lapsia. Usein lapset tulevat sijaiskotiin äiteineen.

– Usein käy niin, että esimerkiksi teiniäiti on voinut kovastikin vastustaa maalle lähtemistä, mutta niin vain huomaakin hellivänsä ja hoivaavansa pieniä, pehmeitä eläinlapsia.

Eläinten kautta löytyvät kadoksissa olleet hellyys ja lämpö myös omaa lasta kohtaan.

– Kun katsomme yhdessä lapsen pieniä kasvoja, käsiä varpaita ja jalkoja, rakkaus omaankin vauvaan alkaa löytyä.

Samalla kasvaa äitien tietotaito ja herkkyys tuntea omaa lasta.

Arjen taitoja opetellaan yhdessä

Tia Hämäläisellä ja hänen miehellään on kolme biologista lasta. Perheeseen kuuluu myös yksi pitkäaikaisessa sijoituksessa oleva lapsi.

Talon yläkerrassa on kriisisijoitukseen tuleville äideille ja vauvoille omat tilat keittiöineen. Tia kutsuu itseänsä muumimammaksi, jonka tärkein tehtävä on tehdä itsestään tarpeeton.

Saan olla yksi pala heidän elämänsä palapelissä.

Tia Hämäläinen

– Yhdessä opetellaan kaikki ruuanlaitosta henkilökohtaiseen hygieniaan ja toisaalta rakennetaan kontaktia vauvaan. Saan olla yksi pala heidän elämänsä palapelissä.

Kriisipäivystyksen kautta tulevat lapset ja äidit ovat Hämäläisillä muutamia kuukausia kerrallaan. Sen jälkeen lapsille löytyy pysyvä sijoituspaikka tai he palaavat kotiin.

Useimmin äitien siivet alkavat kantaa, eikä Tia välttämättä enää koskaan näe hoidettaviaan. Ovi on kuitenkin aina auki.

– Jos lähtijä haluaa pitää yhteyttä, muumimamma löytyy täältä; aina voi soittaa tai ajaa pihaan. Tämä homma on elämän mittainen.