Sateinen heinäkuu toi sieni-ilon: "10 vuoteen mahtuu vain yksi tai kaksi tällaista kesää"

Maan märkyyden ansiosta koko maassa on meneillään tavallista parempi sienikesä. Aivan poikkeuksellinen sienikesä ei ole, mutta harvinainen kyllä, arvioi Luonnonvarakeskuksen tutkija Kauko Salo.

Täyttä kantarellikoria saa vielä odotella, mutta maistiaisia voi jo löytyä Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Koko Suomessa sieniä putkahtelee pintaan runsaammin kuin heinäkuussa tavallisesti. Vastaavaa ei ole koettu vuosiin.

Sienestäjien iloksi metsissä kasvaa jo kantarelleja, koivuhaperoita, koivunpunikkitatteja, isohaperoja ja erilaisia rouskuja.

Syy ilmiöön on runsaiden sateiden aikaansaama, ajankohdalle epätyypillinen maaperän kosteus yhdistettynä sienten kasvulle otolliseen lämpötilaan, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Kauko Salo.

Kosteus riittää vielä moneksi päiväksi eteenpäin, eli vaikka lämmintä olisi tulossakin, ei se heti lopeta sienien kasvua.

– 15-20 asteen lämpötila riittää oikein hyvin. On sopivan lämmintä ja riittävän kosteaa. Kosteus riittää vielä moneksi päiväksi eteenpäin, eli vaikka lämmintä olisi tulossakin, ei se heti lopeta sienien kasvua.

Harvinainen heinäkuu

Aivan poikkeuksellinen sienikesä ei ole, mutta harvinainen kyllä, sanoo yli 30 vuotta muun muassa sienten elämää seurannut Kauko Salo.

– Kymmeneen vuoteen tällaisia vuosia ei sovi kuin yksi tai kaksi korkeintaan, että jo heinäkuun alussa nousisi näin paljon erilaisia sieniä.

Suomessa parhaita sienestyskausia ovat perinteisesti elo- ja syyskuut. Joskus Etelä-Suomessa sienestetään vielä loka- ja marraskuussakin, jos ei ole pakkasia tai lunta.