1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asuntomessuille rakennettiin pohjalaisittain komiasti

Seinäjoen asuntomessuilla haetaan ihmisläheistä ja luontoon sopeutuvaa asumisen tapaa. Pruukinrannan asuntoalueelle Kyrkösjärven rantaan on noussut 43 näyttelykohdetta. Niissä korostuu  pohjalainen rakennusperinne ja puurakentaminen. Asuntomessut avattiin tänään kävijöille.

Kotimaan uutiset
Asuntomessujen portit avattiin perjantaiaamuna.
Jarkko Heikkinen / Yle

Asuntomessualueelle nousee koti kaikkiaan 250 asukkaalle. Taloja on katsottavana 43. Joukossa on puukerrostalo ja rivitalo. Pääosa kohteista on kuitenkin omakotitaloja.

Pohjalaisuus rehevimmillään näkyy ympyrän muotoon rakentuneessa pihapiirissä messualueen ytimessä. Vanhaa perinnettä on viritetty tämän päivän perheiden tarpeisiin.

– Täältä olen lähtöisin ja tänne sydän käski palata ja ilman muuta pohjalainen talo piti saada, kertoo talostaan Tuomas Ylevä.

Talojen hintahaarukka on iso, parista kolmestasadastatuhannesta yli 700 tuhanteen euroon. Rakentaminen ei ole aivan halpaa lystiä messualueella.

– Itse olen laskeskellut, että sellainen puoli miljoonaa meni. Sen se vaatii, tuumii projektistaan Tuomas Ylevä.

Messujen sydämmessä on pohjalaistalojen ympyrä
Pohjalaista rakennusperinnettä on viritetty uuteen uskoon messutaloissa.Jarkko Heikkinen / Yle

Messuille on haettu omaa monimuotoista ilmettä pohjalaisuuden, luonnon ja puurakentamisen yhteydestä. Komiaa on tehty.

– Pohjanmaalla tehdään komiaa, mutta ei pröystäillä. Tehdään perheen tarpeiden mukaan, mitä isäntä ja emäntä haluaa, sanoo Asuntomessujen projektipäällikkö Kirsi Joensuu.

Messuvieraat joutuivat perjantaina turvautumaan sateensuojiin.
Messuvieraita tungeksi näyttelyalueella sateesta huolimatta.Jarkko Heikkinen / Yle

Asuntomessujen ovat avattiin perjantaiaamulla . Messuvieraita liikkui sateisessa säässä jo jonkin verran. Moni oli tullut messuille keräämään omaan kotiinsa sisustusvirikkeitä.

– Ihan tultiin katsomaan sisustusvirikkeitä poijan huoneeseen ja tulevan lapsen huoneeseen, kertoi Jenni Ilomäki Alavudelta.

Lue seuraavaksi