Onko Oulussa kesällä mitään nähtävää? – Ainakin hautausmaa, tokaisee kaupungin matkailuneuvoja

Oulun suosituimmat kesäkohteet ovat Ainolan puisto, Nallikarin ranta ja kauppatori. Mutta kaikki oululaiset eivät veisi vieraitaan pelkästään näihin tuttuihin paikkoihin.

ilmiöt
Oulun tori, oulun kauppatori, toripolliisi, toripoliisi, oulu kesä
Juha Hintsala / Yle

Kysely Oulun keskustassa paljastaa, että oululaiset esittelisivät vierailleen odotetusti Ainolan puiston ja torinrannan alueen. Nallikari on tietysti kesän helmi ja suosikkikohde.

Oulun kaupungin matkailuneuvoja Tiina Mikkola yllättää omalla vastauksellaan. Hän veisi kesävieraansa hautausmaalle, koska hautausmaa on täynnä kiehtovia tarinoita. Itsekin oppaana toimiva Mikkola kertoo helsinkiläisvieraistaan, joiden mielestä kaikki nimekkäät ja kuuluisat suomalaiset on haudattu Helsinkiin.

Heidän juurensa ja sukulaisensa löytyvät Oulusta, Ståhleborg-nimiseltä, Länsi-Suomen suurimmalta ja vanhimmalta hautausmaalta.

Tiina Mikkola

– Siihen sanon, että saattaa pitää paikkansa, mutta heidän juurensa ja sukulaisensa löytyvät Oulusta, Ståhleborg-nimiseltä, Länsi-Suomen suurimmalta ja vanhimmalta hautausmaalta.

Oulun pyörätieverkosto saa kehuja

Oulun keskustassa jalkaisin liikkeellä oleva kolmikymppinen mies innostuu kaupungin maineikkaasta pyörätieverkostosta.

– Täällä on Suomen parhaimmat pyörätiet, pituutta pyörätieverkostolla on peräti kuusisataa kilometriä. Pyörän selästä pääsee tutustumaan kaupunkiin todella kätevästi ja pyörätie sopii myös rullaluisteluun.

Hietasaaressa sijaitseva Nallikarin virkistys- ja matkailualue saa odotetusti paljon kehuja paikallisilta vastaantulijoilta.

– Siellä on todella hieno ranta. Ainolan puistosta ja torinrannasta kannattaa myös kävellä Pikisaaren kauniin puutaloalueen läpi, siltojen kautta Hietasaareen, parikymppiset naiset kertovat.

Nuorehko nainen veisi vieraansa historialliseen kulttuurikahvila Tähtitorniin. Hänen mukaansa siellä aistii paikallista historiaa ja saa myös hyvät kahvit. Oulun keskustassa tavatut teinit pitäisivät kaverinsa tiukasti ydinkeskustassa, uuden kauppakeskus Valkean ympärivuotisella kesäkadulla.

– Ei täällä ole oikeastaan mitään muuta paikkaa, siellä voi ainakin heilua ja tehdä porukalla jotain, murkut tuulettavat.

Myös shoppailu kiinnostaa

Kävelykatu Rotuaarilla seisoskeleva ulkopaikkakuntalainen seurue on tullut Ouluun katsomaan kuuluisaa ”poliisimiestä”, oululaisittain Toripolliisia. Uusi keskustan shoppailupaikka kiinnostaa myös, torinrantaa he kehuvat mielettömän kauniiksi paikaksi.

Oulun kaunista jokivartta ei kannata unohtaa. Värtön rannan tuntumassa kulkeva pyörätie tarjoaa monia elämyksiä, kesäkahvilassa piipahtaessa voi seurata vaikka matonpesijöitä ja kesästä nauttivia lukuisia liikkujia.

Matkailuneuvoja Tiina Mikkolan mukaan Oulussa on kesällä todella paljon nähtävää, kaupunki on täynnä erilaisia tapahtumia, joista monet ovat myös ilmaisia.